WHO: Úmrtnosť na ebolu sa zvýšila na 70 percent

SITA, TA3
14.10.2014 13:27

Úmrtnosť pri terajšej epidémii eboly sa zvýšila z pôvodne uvádzaných 50 až na 70 percent, zatiaľ čo narastanie počtu nakazených by sa mohlo v priebehu dvoch mesiacov zrýchliť na 10-tisíc prípadov týždenne.

Námestník generálnej riaditeľky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Bruce Aylward to uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii v Ženeve, kde zároveň varoval, že zomrie "oveľa viac ľudí", ak svet nezačne krízu riešiť dôraznejšie v priebehu 60 dní. Za posledné štyri týždne podľa neho zaevidovali približne 4000 nových potvrdených i nepotvrdených prípadov a v záujme zastavenia epidémie je potrebné zvýšiť podiel izolovaných pacientov.

Organizácia patriaca pod OSN v utorok upravila svoju štatistiku a momentálne hovorí o najmenej 8914 osobách nakazených ebolou, z ktorých 4447 vírusovému ochoreniu podľahlo. Takmer všetky prípady zaznamenala v západnej Afrike, kde sú najhoršie postihnutými krajinami Libéria, Sierra Leone a Guinea. Podľa Aylwarda je WHO znepokojená šírením nákazy v hlavných mestách uvedených krajín a naďalej sa sústreďuje na úsilie nakazených liečiť, keďže by bolo "strašne neetické povedať, že ideme ľudí len izolovať". Generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová v pondelok vyhlásila, že súčasná epidémia eboly je "najvážnejším akútnym stavom zdravotnej núdze zaznamenaným v modernej dobe".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok