Maďarsko sa riadi Európou, nie Orbánom, tvrdí bývalý minister financií

TASR
9.10.2014 22:20

Maďarsko sa riadi Európou a nie autoritárskym režimom, ktorý vybudoval Viktor Orbán, vyhlásil dnes v Budapešti kandidát Hnutia moderné Maďarsko (MoMa) na post primátora Budapešti Lajos Bokros.

Maďarsko sa riadi Európou, nie Orbánom, tvrdí bývalý minister financií

Podľa agentúry MTI kandidát, ktorého podporujú ľavicové strany, na mítingu v závere kampane pred nedeľňajšími komunálnymi voľbami pred približne 150 účastníkmi povedal, že za jednu z najdôležitejších úloh považuje zastavenie prepadu politickej kultúry.

Kandidáta MoMa podporil na podujatí aj Gábor Demszky, ktorý bol budapeštianskym primátorom v rokoch 1990 až 2010. Demszky vyzval svojich bývalých voličov, aby volili Bokrosa, a zdôraznil, že Budapešť bola dávnejšie viackrát schopná poraziť terajšiu vládnu stranu Fidesz, pričom aj teraz existuje šanca "spôsobiť praskliny na štruktúre monolitu postkomunistického mafiánskeho štátu".

Primátorom maďarskej metropoly je v súčasnosti nominant vládneho bloku Fidesz-KDNP István Tarlós. Z aktuálnych výsledkov prieskumov verejnej mienky vyplýva, že pred komunálnymi voľbami, ktoré sa budú konať v nedeľu 12. októbra, si vládny blok udržiava výrazný náskok pred opozičnými stranami.

Bokros sa stal známym v roku 1995, keď ako minister financií vlády Gyulu Horna realizoval úsporný program, ktorý vošiel do maďarských hospodárskych dejín ako Bokrosov balík. Silnou devalváciou forintu, znížením sociálnych výdavkov a dočasným zavedením dovozných poplatkov zabezpečil Bokrosov reštrikčný balík konsolidáciu štátneho rozpočtu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok