Zeman je najdôveryhodnejší český politik

TASR
3.10.2014 16:12

Vrcholné orgány českej politiky sa podľa agentúry STEM tešia neustále rastúcej podpore voličov. Takmer dve tretiny Čechov dôverujú prezidentovi Milošovi Zemanovi, necelá polovica vláde a Poslaneckej snemovni. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi si polepšila aj horná komora parlamentu Senát, ale jeho výsledky sú už tradične najhoršie. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.

Zeman je najdôveryhodnejší český politik
ČTK

Prezidentovi dôveruje 64 percent ľudí. Je to o 13 percent viac než vo februári, keď agentúra STEM robila svoj posledný prieskum. Dôvera občanov začala tesne po jeho zvolení klesať - z necelých 60 percent klesla na 51. Nakoniec sa však dôvera voličov v Zemana opäť posilnila.

Zeman začína dosahovať výsledky svojho predchodcu Václava Klausa. Jeho dôveryhodnosť počas celého funkčného obdobia sa pohybovala od 65 do 75 percent, tesne pred jeho odchodom z Hradu po vyhlásení amnestie prudko klesla pod 50 percent.

Koaličnej vláde Bohuslava Sobotku dôveruje 49 percent respondentov, teda o dve percentá viac než vo februári. Od rekordu, ktorý drží úradnícky kabinet Jana Fischera, ju delí iba jediné percento. Sobotkov predchodca Jiří Rusnok a jeho ministri mali vlani v septembri dôveru 28 percent respondentov, informoval web iDNES.cz.

Pomyselné dno v prieskume dosiahla vláda Petra Nečasa, ktorej v septembri 2012 dôverovalo iba 17 percent voličov. Pod hranicu jednej pätiny opýtaných inak dôvera žiadnej štátnej inštitúcie nikdy neklesla, odvtedy podpora vlády radikálne stúpla.

Dolnú komoru parlamentu, Poslaneckú snemovňu, pokladá za dôveryhodnú 46 percent opýtaných voličov, čo je najlepší výsledok od roku 2005. Najmenšiu podporu, dvoch pätín respondentov, má Senát. Jeho podpora však od roku 2012 neustále silnie, väčšej dôvere sa podľa prieskumu agentúry STEM ešte nikdy netešil, rovnako ako Snemovňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok