Prvá slovenská družica by mala letieť do vesmíru v roku 2016

TASR
3.10.2014 08:50

Prvá slovenská družica s názvom skCUBE by mala začať obiehať okolo Zeme v roku 2016. "Vyzerá to na najlepšej ceste, že družica za dva roky poletí do vesmíru," uviedol pre TASR líder projektu skCUBE a predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Jakub Kapuš.

Prvá slovenská družica by mala letieť do vesmíru v roku 2016
skcube

Slovensko je z okolitých krajín poslednou, ktorá nevyslala na obežnú dráhu Zeme vlastnú družicu. skCUBE bude mikrosatelit v tvare kocky o rozmeroch 10x10x10 centimetrov, jeho hmotnosť bude zhruba jeden kilogram. Ponesie kameru a na jej palube bude prebiehať vedecký experiment.

Na projekte spolupracuje SOSA s Elektrotechnickou fakultou Žilinskej univerzity v Žiline, Elektrotechnickou fakultou Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a Leteckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach.

"Na družici pracujú zväčša študenti slovenských univerzít, čiže cieľom je aj naučiť sa pracovať s takýmito kozmickými technológiami. Chceme vychovať novú generáciu space inžinierov, ktorí budú môcť pracovať napríklad na projektoch Európskej vesmírnej agentúry (ESA), kde by Slovensko malo vstúpiť možno do konca tohto roku," priblížil Kapuš.
Životnosť satelitu s prístrojmi, ktorý musí prežiť silné otrasy v rakete, vysoké výkyvy teploty, vákuum či zvýšenú radiáciu, je plánovaná na dva roky. Vedeckým cieľom misie bude pozorovanie ultrafialového žiarenia vrchnej atmosféry na nočnej strane Zeme. Tento experiment pripravuje Ústav experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (ÚEF SAV). Na palube satelitu bude tiež kamera, ktorá bude snímať Zem, snahou je odfotografovať z vesmíru aj Slovensko.

Otvorená je otázka spôsobu dopravy mikrosatelitu na obežnú dráhu Zeme. Možné sú v zásade dva spôsoby. Lacnejšia je preprava spolu s ďalším materiálom na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), odkiaľ by ju kozmonauti vypustili do otvoreného vesmíru. "Cena takejto dopravy za jeden kilogram sa pohybuje okolo 50.000 až 70.000 eur. Nevýhodou je, že táto obežná dráha vydrží veľmi krátko, čiže družica zhorí v zemskej atmosfére už približne po troch až šiestich mesiacoch, a za ten čas nestihneme spraviť ani všetky merania a plánované experimenty," vysvetlil Kapuš. Inou možnosťou je napríklad vypustenie pomocou rakety Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Vega, ktorá lieta do výšok 600-700 kilometrov na polárnu dráhu. "Je to drahšie, komerčná cena za kilogram sa pohybuje od 100.000 eur vyššie, ale táto dráha zabezpečí, že družica vydrží vo vesmíre približne až 20 rokov," dodal šéf vývoja.

Štát cez ministerstvá dopravy a školstva podporil projekt sumou zhruba 90.000 eur, ktorá kryje časť nákladov. "Nie je to dostačujúce aj na vývoj, aj vypustenie sondy a jej následné obsluhovanie, keď už bude na orbite, takže hľadáme ďalších partnerov medzi slovenskými spoločnosťami. Spolupracujeme napríklad aj s rôznymi technologickými firmami, ktoré nám pomáhajú, či už technologicky alebo finančne. Je to teda taký slovenský národný projekt," skonštatoval predseda SOSA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok