O triumfe Martina nad Popradom rozhodol hetrikom Varga

TA3 TASR SITA
21.9.2014 21:19

Hokejisti Martina po prehrách v Košiciach a doma s Banskou Bystricou bodovali v nedeľňajšom 5. kole Tipsport extraligy 2014/2015 naplno, keď pred vlastnými fanúšikmi zdolali Poprad 4:1.

O triumfe Martina nad Popradom rozhodol hetrikom Varga
SITA

MHC Mountfield (Martin) - HK Poprad 4:1 (3:1, 0:0, 1:0)

Góly: 14. Varga (Markovič, Galamboš), 16. Varga (Markovič, Ďatelinka), 19. Varga (Galamboš, Matejka), 60. Markovič (Ďatelinka) – 2. Rapáč (Suchý, Bartečko). Rozhodovali: V. Baluška – Orolín, Tvrdoň,  vylúčení: 6:3, navyše 52. Smrek (Martin) 5. + DKZ za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2800 divákov.

Zápas sa začal vo svižnom tempe, už v prvých sekundách videli diváci dve gólové šance, po každej na jednej strane. Najskôr sa mohli ujať vedenia domáci, ktorí nastúpili na stretnutie bez 5 zranených hráčov, ale Varga v 23. sekunde po prečíslení trafil iba do hosťujúceho brankára. Odpoveď kamzíkov bola rýchla, v 63. sekunde skóroval zblízka Rapáč. Pritom hosťom stačilo iba 5 sekúnd na využitie presilovky. Martinčania sa snažili hneď vyrovnať, ale Pokrivčák v 2. minúte krížnou strelou Kostúra neprekonal. Hostia mali možnosť na zvýšenie náskoku v 9. minúte pri svojej druhej presilovke, lenže tentoraz už brankár Čech nekapituloval. Skóre sa zmenilo až v 14. minúte. Vtedy domácim vyšla pekná kombinačná akcia po osi Galamboš-Markovič-Varga a posledný menovaný hráč nedal Kostúrovi šancu. Fanúšikov zdvihla zo sedadiel aj 16. minúta, keď sa oprášilo hokejové pravidlo nedáš-dostaneš. Najskôr Sýkora po prečíslení nastrelil domácu žrď a vzápätí sa uskutočnil martinský protiútok do rozhodenej obrany hostí s presnou koncovkou Vargu - 2:1. Strelecky disponovaný Varga bol pri gólovej chuti a 83 sekúnd pred prvým klaksónom poslal v presilovke domácich do dvojgólového vedenia, čím dosiahol čistý hetrik.

Na začiatku 2. tretiny si domáci strážili svoj náskok a kamzíci sa ťažšie opätovne dostávali do hry. Od 26. minúty sa však hostia predsa len nadýchli k náporu a nasledovali ich dve presilovky za sebou. Čecha najviac ohrozili strely Bartečka, Rapáča a Paukovčeka, ale gól v týchto početných výhodách nepadol. V 34. minúte, už za plného stavu hráčov na ľade, sa Markovič snažil prekabátiť Kostúra, čo mu však nevyšlo a vzápätí unikol Paločko, ktorý nastrelil iba martinskú žrď. Čech bol oporu domácich aj v ďalších minútach, a preto sa skóre v 2. tretine už nezmenilo.

Aj v 3. tretine stála martinská obrana na pevných nohách, s čím si Podtatranci nevedeli dať rady. Hostia prišli v 50. minúte o Rapáča, ktorého po jednej kolízii na domácej modrej čiare museli z ľadu odviezť na nosidlách. O 2 minúty neskôr oslabil domácich Smrek, ktorý musel ísť predčasne pod sprchy, pretože inkasoval vyšší trest. Popradčania mali výhodu 5-minútovej presilovky, v ktorej si vypracovali niekoľko dobrých šancí. V 54. minúte vystrelil bez prípravy Kroták, ale Čech sa včas presunul. O 2 minúty neskôr mal martinský brankár šťastie pri strele Paločku, ktorý mieril iba do žrde. V 57. minúte išiel Bartečko sám na Čecha, ale ten jeho blafák zneškodnil. Lavička hostí sa 45 sekúnd pred koncom odhodlala k power-play, ale kamzíci to nezvládli - puk sa dostal k Markovičovi a ten pol minúty pred záverečným klaksónom strelou do prázdnej brány pečatil zaslúžené víťazstvo domácich.

Hlasy:

Daniel Babka, tréner Martina: "Po rýchlo inkasovanom góle hneď v úvode zápasu sme sa oklepali a napokon nás to naštartovalo. Dokázali sme otočiť vývoj zápasu a tromi gólmi sme sa dostali do vedenia. Strelecká dispozícia Vargu bola na mieste. V druhej časti sme hrali často v oslabení, ale ustáli sme to. V tretej tretine sme sa dostávali pod tlak, Poprad chcel skorigovať skóre, ale náš brankár Kubo Čech predviedol skoro až zázračné zákroky. Musím sa poďakovať hráčom. Pristúpili k zápasu zodpovedne, bojovali príkladne a víťazstvo si zaslúžili."

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu. Zlomovým momentom bola situácia za stavu 1:1, keď Sýkora pri prečíslení s Bartečkom nastrelil domácu žrď a z protiútoku sme inkasovali druhý gól. Potom sme po taktickej chybe dostali tretí. Napriek tomu, že to bolo 3:1, mali sme dostatok príležitostí, či už v presilovkách alebo v samostatných nájazdoch, lenže dnes to bol v podstate súboj Popradu s brankárom Čechom. Martinský gólman podal vynikajúci výkon a pomohol domácim získať tri body. Mrzí ma, že sme prišlo o dvoch hráčov, s Rapáčovým kolenom to vyzerá veľmi zle a Štrauch má podozrenie na otras mozgu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok