Český premiér namiesto odvolania Babiša podáva demisiu

TA3 ČTK TASR
2.5.2017 14:04

Nechcem spraviť z Andreja Babiša mučeníka, vyhlásil pred kamerami český premiér Bohuslav Sobotka. Namiesto toho, aby odvolal svojho ministra financií, ktorý čelí daňového škandálu, rozhodol sa, že jeho vláda podáva demisiu.

Nezdanené korunové dlhopisy

Český premiér oznámil, že nenavrhne prezidentovi Milošovi Zemanovi odvolanie ministra financií Andreja Babiša z vlády, ale že demisiu podá celý kabinet. Sobotka označil demisiu svojho kabinetu za najčistejšie riešenie súčasnej krízy vo vládnej koalícii. Prípadným odvolaním ministra financií by totiž podľa vlastných slov urobil z Babiša "mučeníka, čo nechce".

Premiér zdôraznil, že ide o jeho vlastné rozhodnutie. Ak sa koaličné strany dohodnú na vytvorení novej vlády, Babiš by v nej už nemal zastávať post ministra financií, zdôraznil Sobotka.

Sobotku označil za zbabelca

Andrej Babiš reagoval, že najlepším riešením by podľa neho bolo, keby kabinet dovládol v demisii až do riadnych parlamentných volieb. Sobotku označil za zbabelca, ktorý podľa neho poškodil vládu aj prácu ministrov.

Babiš, miliardár slovenského pôvodu, ktorý sa pred časom dal na politiku, čelí daňovému škandálu. Špecializovaný finančný úrad v Prahe začal pred niekoľkými dňami preverovať jeho nezdanené korunové dlhopisy. Informácie týždenníka Respekt potvrdil hovorca Agrofertu Karel Hanzelka a nepriamo aj šéf Generálneho finančného riaditeľstva Martin Janeček, podľa ktorého sa budú preverovať všetky podobné dlhopisy.

Vydali ich v poslednej chvíli

Vyšetrovanie je súčasťou daňovej kontroly v Agroferte. Inkriminované cenné papiere vydal Agrofert na konci roku 2012, teda tesne predtým, než zo zákona vypadla možnosť urobiť z dlhopisov výhodnú daňovú kľučku. Agrofert vydal 28. decembra 2012 tri miliardy dlhopisov CZ0003509507, každý za 1 Kč so splatnosťou desať rokov a s úrokom 6 %. Babiš, vtedy ešte šéf Agrofertu, bol jediným, kto potom dlhopisy nakupoval.

Časť z ich získal až v roku 2014, keď už bol ministrom financií. Na úrokoch z dlhopisov Babiš ročne dostáva 90 miliónov Kč (3,34 milióna eur), ktoré nemusí zdaniť. Trik spočíva v tom, že úroky z korunových dlhopisov sú len v halierových položkách, takže podľa starého nedokonalého zákona sa daň z tohto príjmu zaokrúhľuje na nulu. Podobné dlhopisy vydalo 436 firiem, z toho väčšina práve až koncom roka 2012 pred opravou zákona.

Sobotka a väčšina českého parlamentu kritizovala Babiša za to, že tento príbeh - a niektoré ďalšie, ako napríklad nedoriešené Bocianie hniezdo - stále neobjasnil a nevyvrátil podozrenie z krátenia daní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok