Ukrajinský prezident u Obamu so žiadosťou o zbrane neuspel

TASR TA3
18.9.2014 07:01

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odišiel dnes zo stretnutia s americkým prezidentom Barackom Obamom s prázdnymi rukami, konštatovala tlačová agentúra DPA. Na stretnutí v Bielom dome mu Obama prisľúbil finančnú a vojenskú pomoc, avšak nie zbrane, o ktoré dnes Porošenko naliehavo žiadal americký Kongres.

Ukrajinský prezident u Obamu so žiadosťou o zbrane neuspel
SITA/AP

Obama mu pripomenul koordinované ekonomické sankcie, ktoré USA a Európska únia uvalili na Rusko.
Porošenka nazval "správnym mužom na svojom mieste" zdôrazňujúc jeho oddanosť nadchádzajúcim voľbám a jeho úspechy v úrade, vrátane legislatívy ponúkajúcej rozsiahle samosprávne právomoci nepokojným regiónom na východe Ukrajiny.

Biely dom dnes oznámil, že USA poskytnú Ukrajine dodatočnú pomoc vo výške 53 miliónov dolárov: 46 miliónov dolárov na posilnenie ukrajinskej bezpečnosti v súvislosti s konfliktom s proruskými separatistami a sedem miliónov na humanitárne aktivity na východe krajiny.

Balík finančnej pomoci sa po prvý raz týka radarového systému na detekciu prichádzajúcej delostreleckej paľby. Medzi ďalšími položkami sú hliadkovacie a dopravné vozidlá, malé námorné plavidlá, pozorovacie a odmínovacie zariadenia, výstroj pre pyrotechnické a protichemické jednotky, nepriestrelné vesty, proviant a balíčky prvej pomoci. Neobsahuje však smrtiace zbrane, ktoré požadoval Porošenko a navrhovali dodať Ukrajine niektorí republikánski kongresmani.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok