Pokles v dodávkach plynu pokračuje

SITA TA3
11.9.2014 12:05

Na Slovensko prúdi stále menej zemného plynu z Ruska cez Ukrajinu. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) aj vo štvrtok zaznamenal mierny pokles dodávok plynu o približne 10 %.

Slovenskí odberatelia však nemusia mať podľa plynárov žiadnu obavu z toho, že by aktuálny stav v dodávkach plynu nejako pocítili. "Na dodávky pre všetkých zákazníkov od domácností po veľké priemyselné podniky táto situácia nemá žiadny vplyv a sú v plnej miere zabezpečené. Znížené dodávky totiž predstavujú dostatočný objem plynu pre zdrojovanie všetkých našich zákazníkov a zároveň z nich dopĺňame zásobníky, ktoré budú v najbližších dňoch naplnené na 100 %,“ povedal pre agentúru SITA hovorca SPP Peter Bednár. Slovenskí plynári zatiaľ nekonkretizovali dôvody, pre ktoré už druhý deň zaznamenali nižšie dodávky plynu.

Aj Poliaci stále hlásia znížené dodávky plynu z Ruska. "Stále dostávame menšie množstvá plynu, než žiadame,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Gaz-System Malgorzata Polkowska. Neuviedla však, o koľko sú dodávky nižšie. Zároveň informovala, že Poľsko dostáva viac plynu z Česka a z Nemecka.

Ruská spoločnosť Gazprom odmieta tvrdenia o znížených dodávkach plynu do Poľska. "Mediálne správy o obmedzených dodávkach plynu do poľskej spoločnosti PGNiG nie sú pravdivé. V súčasnej dobe zostáva prietok plynu do Poľska rovnaký ako v predchádzajúcich dňoch. Toto množstvo predstavuje 23 miliónov kubických metrov za deň. Dodávky plynu pozdĺž všetkých ciest vykonávame v súlade so súčasným exportným potenciálom a pokračujeme v doplňovaní podzemných zásobníkov plynu na území Ruskej federácie," oznámil hovorca spoločnosti Gazprom.

Rozhovor s J. Badidom, odborníkom na energetiku z portálu energieprevas.sk

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok