Erdogan chce byť prezidentom všetkých Turkov

SITA TA3
11.8.2014 07:05

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan po víťazstve v historicky prvých priamych prezidentských voľbách v krajine vystúpil s vyhlásením, v ktorom deklaroval záujem o zmierenie so svojimi odporcami.

Erdogan chce byť prezidentom všetkých Turkov
SITA/AP

"Nebudem iba prezidentom tých, ktorí ma volili, ale prezidentom 77 miliónov," povedal 60-ročný politik pred tisíckami podporovateľov z balkóna centrály vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Ankare. Podľa Erdogana sú výsledky nedeľňajších volieb víťazstvom aj pre Turkov hlasujúcich za iných kandidátov, pričom "už od dneška" chce začať budovať "novú budúcnosť s porozumením v sociálnom zmieri, vnímaním rozdielov ako bohatstva a vyzdvihovaním nie rozdielov, ale spoločných hodnôt". Výzva trojnásobného premiéra na zjednotenie je v príkrom kontraste s jeho výrokmi počas predvolebnej kampane, keď sa vysmieval svojim oponentom, spochybňoval ich tureckú identitu a dokonca obvinil svojho hlavného vyzývateľa, že je súčasťou protivládneho sprisahania riadeného z USA.

Podľa takmer úplných výsledkov získal Erdogan vo voľbách necelých 52 percent hlasov. Sedemročné funkčné obdobie končiaceho prezidenta Abdullaha Güla vyprší koncom augusta. Po novom bude mandát hlavy štátu päťročný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok