Socialisti kritizovali Fidesz za likvidáciu rómskej osady pri Miškovci

TASR
5.8.2014 21:17

Žiadnemu človeku nemožno uprieť právo na to, aby mal strechu nad hlavou, vyhlásila dnes opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) v reakcii na začatie likvidácie rómskej osady pri Miškovci.

Socialisti kritizovali Fidesz za likvidáciu rómskej osady pri Miškovci
SITA

MSZP vo vyhlásení zdôraznila, že žiadna samospráva nemôže namiesto riešenia spoločenských a sociálnych problémov využívať zastrašovanie.

Samospráva Miškovca, v ktorej sú vo väčšine poslanci vládnej strany Fidesz, má podľa socialistov dostatočný mandát na vyriešenie akéhokoľvek miestneho problému. MSZP preto vyzvala primátora Ákosa Krizu, aby vzniknutú situáciu urovnala samospráva ľudsky a prijateľne pre každého.

Na základe súdneho príkazu vysťahovali dnes obyvateľov dvoch bytov v okrajovej časti mesta Miškovec na severovýchode Maďarska. Osada s číslovanými ulicami je súčasťou mestskej časti Diósgyör; na Šiestej ulici museli opustiť domovy samostatne žijúca žena a rodina s tromi deťmi.


Predseda frakcie mestského zastupiteľstva v Miškovci za vládny blok Fidesz-KDNP János Kiss povedal, že samospráva nedávno väčšinou hlasov poslancov Fidesz-KDNP schválila program na likvidáciu osád. Program podľa jeho slov podporilo svojimi podpismi 35.000 obyvateľov Miškovca.


Dnešným vysťahovaním dvoch obydlí sa podľa Kissa začal realizovať program likvidácie "osád chudoby". Dôvodom tohto kroku nie je - ako zdôraznil - budovanie parkoviska disósgyörskeho štadióna, ale sťažnosti obyvateľstva na to, že osada je centrom kriminality.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok