Hnutie Hamas odmietlo návrh Izraela na predĺženie prímeria o štyri hodiny

TA3 TASR
26.7.2014 07:40

Diplomati v Paríži ale žiadali o predlžení pokoja zbraní v pásme Gazy o obnoviteľných 24 hodín. Počas dvanásť hodinového humanitárneho prímeria doplnili zásoby, hľadali zranených a našli aj ďalšie telá obetí.

Izrael, palestínske militantné hnutie Hamas i ostatné ozbrojené frakcie v Gaze prisľúbili, že na 12 hodín prerušia všetky bojové operácie. Bezprostredne však nebolo jasné, či tak obe strany aj skutočne urobili, píšu svetové tlačové agentúry.

Izraelská armáda uviedla, že počas trvania prímeria vojenské akcie v pásme Gazy zastaví, ale bude pokračovať v pátraní po tajných cezhraničných tuneloch.

Súčasne varovala, že zareaguje na akýkoľvek pokus teroristov o zneužitie "humanitárneho okna" na útoky voči izraelským vojakom alebo civilistom. Vystríhala tiež evakuovaných obyvateľov Gazy pred návratom domov.

O dlhodobejšom pokoji zbraní by sa dnes malo rokovať v Paríži, kam Francúzsko pozvalo šéfov diplomacií USA, Británie, Nemecka, Talianska, EÚ, Turecka a Kataru. Na schôdzke nebudú prítomní predstavitelia Izraela, Hamasu ani Palestínskej samosprávy.

Pri ostreľovaní tankami zomrelo 18 členov jednej palestínskej rodiny

Osemnásť Palestínčanov z jednej rodiny zahynulo pri ostreľovaní izraelskými tankami v južnej časti pásma Gazy. Oznámil to miestny minister zdravotníctva Ašraf Kidra len krátko predtým, ako dnes vstúpilo do platnosti 12-hodinové humanitárne prímerie, na ktorom sa dohodli Izrael a hnutie Hamas.

Šéf rezortu zdravotníctva pásma Gazy podľa agentúry Reuters spresnil, že 18 členov rodiny Nadžárovcov bolo od štvrtka uviaznutých vo svojom dome v dedine Chúzá, východne od mesta Chán Júnis, a že mnoho ďalších osôb utrpelo pri tankovej paľbe izraelského vojska zranenia.

Počet Palestínčanov zabitých od 8. júla - začiatku izraelskej ofenzívy v Gaze - tak stúpol na 881, väčšinou civilistov, rekapituluje Reuters.

Pásmo Gazy rokovanie prímerie (SITA).jpg

Ministri zahraničných vecí západných veľmocí vyzvali na predĺženie prímeria

Šéfovia diplomacií Francúzska, Nemecka, USA, Veľkej Británie, ako aj zástupcovia Kataru, Talianska, Turecka a Európskej únie sa dnes v Paríži zúčastnili na schôdzke, zvolanej v súvislosti s palestínsko-izraelským konfliktom. Informovala tlačová agentúra DPA.

Hostiteľ Laurent Fabius, ako aj jeho rezortný kolegovia Frank-Walter Steinmeier, John Kerry, Philip Hammond a ďalší účastníci schôdzky vyjadrili nádej, že 12-hodinové prímerie môže predstavovať začiatok trvalého mlčania zbraní.

Práve snaha zmeniť všetkými zainteresovanými dodržiavané humanitárne, avšak časovo limitované, prímerie na prímerie trvalé viedla šéfov diplomacií k rokovaniam v Paríži.

Všetci prítomní vyzvali zainteresované strany k predĺženiu prímeria, ktoré je v súčasnosti v platnosti, uviedol Laurent Fabius. Súčasne dodal, že čo najskôr by chceli dosiahnuť trvalý pokoj zbraní za podmienok, ktoré budú vyhovovať obom stranám konfliktu. V prípade Izraela by tieto mali zohľadniť bezpečnostné potreby židovského štátu a v prípade Palestínčanov podmienky sociálno-ekonomického rozvoja pásma Gazy, vyplýva z informácií tlačovej agentúry Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok