Vodca separatistov priznal, že jeho muži mali k dispozícii systém Buk

TASR TA3
23.7.2014 22:09

Jeden z vodcov vzbúrencov na východe Ukrajiny potvrdil, že proruskí separatisti disponujú protilietadlovým raketovým systémom Buk, ktorým bolo podľa Washingtonu minulý týždeň v Doneckej oblasti zostrelené malajzijské dopravné lietadlo.

Veliteľ práporu Vostok Alexander Chodakovskij v rozhovore pre agentúru Reuters prvý raz od pádu malajzijského lietadla priznal, že proruskí separatisti skutočne systém Buk vlastnia. Chodakovskij taktiež naznačil, že systém protilietadlovej obrany mohol pochádzať z Ruska, kam ho za účelom zahladenia dôkazov o jeho prítomnosti na Ukrajine neskôr odviezli.

Pred tragédiou malajzijského boeingu sa separatisti chválili, že systémom Buk disponujú. Od minulého štvrtka, keď lietadlo s 298 ľuďmi na palube pravdepodobne niekto zostrelil, hlavná skupina separatistov - však takzvaná Donecká ľudová republika - opakovane vyhlasovala, že zbraňami schopnými zostreliť dopravné lietadlo v letovej výške nikdy nedisponovala.

Z raketového útoku na malajzijský boeing Chodakovskij obviňuje Kyjev, ktorý podľa neho zámerne podnikol letecké útoky na ciele v oblasti, kde prebiehajú boje medzi separatistami a ukrajinskou armádou. Ukrajinská strana podľa Chodakovského vedela, že sa tam protilietadlový systém nachádza a že ho separatisti použijú proti útočiacim ukrajinským stíhačkám.

"Vedel som, že jeden Buk prišiel z Luhanska. Vtedy mi povedali, že Buk z Luhanska prichádza pod vlajkou Luhanskej ľudovej republiky (LĽR)," uviedol Chodakovskij.
"O tom (systéme) Buk som vedel. Počul som o ňom. Myslím, že ho poslali naspäť. Pretože som sa o ňom dozvedel práve vo chvíli, keď som zistil, že sa stala tá tragédia. Asi ho poslali naspäť, aby zahladili dôkazy o tom, že tu bol," povedal pre agentúru Reuters Chodakovskij.

"Otázka stojí takto: Ukrajina získala včasný dôkaz o tom, že "dobrovoľníci" (proruskí separatisti) touto technikou disponujú, vinou Ruska. Nielenže (Ukrajina) nič neurobila pre to, aby chránila bezpečnosť, ale vyprovokovala použitie tohto typu zbrane proti lietadlu obsadenému mierumilovnými civilistami," uviedol ďalej Chodakovskij.

Podľa Chodakovského Ukrajina o existencii systému Buk vedela, a vedela aj to, že sa presúva k dedine Snežnoje vzdialenej približne desať kilometrov od miesta, kde sa malajzijské lietadlo zrútilo.
"Vedeli, že (systém Buk) tam bude nasadený a zámerne vyprovokovali jeho použitie leteckým útokom na cieľ, ktorý nepotrebovali, ktorého sa ich lietadlá celý týždeň ani nedotkli," vysvetľuje Chodakovskij.

"A v ten deň intenzívne lietali a presne vo chvíli tej streľby, vo chvíli, keď tade prelietalo civilné lietadlo, začali s náletmi. Aj keď tam bol Buk, a aj keby ten Buk bol použitý, tak všetko pre to, aby došlo k zostreleniu civilného lietadla, urobila Ukrajina," dodáva Chodakovskij.

S čiernou skrinkou havarovaného boeingu nikto nemanipuloval

Holandský úrad pre bezpečnosť (OVV), ktorý vyšetruje minulotýždňovú tragickú nehodu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, dnes vyhlásil, že nenašiel nijaké dôkazy o tom, že by s hlasovým záznamníkom (tzv. čiernou skrinkou) z pilotnej kabíny havarovaného lietadla niekto manipuloval, napísala agentúra Reuters.

"Hlasový záznamník z kokpitu lietadla bol poškodený, ale tá časť, v ktorej sú uložené údaje, zostala nedotknutá. Zároveň sa nenašiel nijaký dôkaz o tom, že by so záznamníkom niekto manipuloval," uviedol vo svojom vyhlásení holandský úrad.

OVV teraz podľa vlastného vyhlásenia začne pracovať na vyhodnocovaní informácií stiahnutých zo záznamníka, čo je proces, ktorý si bude vyžadovať viac času. Kontrola druhej čiernej skrinky havarovaného malajzijského lietadla - záznamníka letových údajov - sa má začať vo štvrtok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok