Rodičia takmer vždy vyberú deťom strednú školu sami

TASR
10.6.2014 13:24

Mýtus, že na stredné odborné školy (SOŠ) chodia iba menej šikovní žiaci sa nepotvrdil. Nesúhlasia s tým až tri štvrtiny z 15.000 rodičov, ktorí sa zúčastnili na dosiaľ najväčšom výskume zameranom na rodičov ôsmakov a deviatakov základných škôl.

Rodičia takmer vždy vyberú deťom strednú školu sami
ČTK

Výskum ukázal, že o strednej škole takmer vždy rozhodujú rodičia, nie dieťa.  Uviedol to na dnešnej tlačovej besede spoluorganizátor výskumu a výkonný riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích.

Ako dodal, vďaka rozsiahlej vzorke rodičov, ktorí vyplnili dotazník prostredníctvom riaditeľov ZŠ vo všetkých okresoch SR je možné detailne vidieť, ako sú SOŠ vnímané rodičmi aj s ohľadom na ich vzdelanie či na kraj, v ktorom žijú. Dáva to obraz o tom, aké faktory ovplyvňujú výber strednej školy. Výsledky priniesli niekoľko prekvapení. „Napríklad v spoločnosti prevláda názor, že SOŠ sú vnímané ako voľba pre žiakov s horšími študijnými výsledkami. Podľa názoru rodičov je opak pravdou. Až tri štvrtiny s týmto tvrdením nesúhlasia,“ priblížil V. Hřích.

Rodičia pozitívne vnímali fakt, že dobré SOŠ pripravujú deti na pracovný život, takmer 80 % respondentov považuje prípravu za kvalitnú. Až 47 % oslovených rodičov preferuje štúdium na SOŠ s maturitou, 32,1 % na gymnáziu. Omnoho menej, 56 % zákonných zástupcov však vníma perspektívu svojich potomkov – absolventov SOŠ – nájsť si po skončení ľahko prácu. „Napriek relatívne slušnému imidžu SOŠ sú k nim rodičia skeptickí, ich názory na vývoj a smerovanie stredného odborného školstva za posledné roky je značne kritický. Kritizujú odtrhnutosť SOŠ od praxe v porovnaní s minulosťou a vinia za to zamestnávateľov, najmä veľké súkromné firmy v zahraničnom vlastníctve. Rodičia za ideálnu SOŠ považujú takú, ktorá absolventom zaručí pracovné miesto, ale iniciatívu v oslovovaní škôl očakávajú od zamestnávateľov,“ doplnil V. Hřích.

Budúci vývoj SOŠ rodičia nevidia pozitívne, predpokladajú skôr úpadok kvôli nedostatku ich financovania a neochote súkromných firiem podieľať sa na rozvoji SOŠ. Určitú vinu za zníženie úrovne SOŠ kladú aj zvyšovaniu počtu vysokých škôl a znižovaním ich úrovne. To má podľa nich za následok, že veľa absolventov ZŠ ide na gymnáziá s víziou ďalšieho štúdia na VŠ. Zároveň aj priveľa absolventov SOŠ pokračuje v štúdiu na VŠ čo má za následok, že do praxe prichádzajú len tí menej kvalitní absolventi SOŠ.

Výskum sa realizoval v priebehu marca a apríla tohto roku prostredníctvom švajčiarsko-slovenského projektu, podporovaného Programom švajčiarsko-slovenskej spolupráce v rozšírenej EÚ, v spolupráci so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok