Podľa Kočnera Sulík o kauze Sasanka klame

TA3, SITA, TASR
28.2.2012 11:30

Líder SaS Richard Sulík pri vysvetľovaní stretnutí a sms komunikácie s podnikateľom Mariánom Kočnerom vo viacerých veciach klame. Na tlačovej konferencii to dnes vyhlásil Kočner, podľa ktorého napríklad nie je pravdou, že ich zoznámil Ján Počiatek (Smer-SD), alebo že by nedal súhlas na zverejnenie ich vzájomnej komunikácie.

Podľa Kočnera je pravdou, že sa nezačali stretávať až po voľbách, ale mesiace pred nimi. "Sulík niekoľkokrát povedal, že ma žiadal o súhlas na zverejnenie našej mailovej komunikácie, a ja som mu ho nedal. Sulík klame. Sulíkovi som napísal, že to chcem mať v písomnej podobe. Zavolala mi jeho asistentka, že kam si môžu prísť po písomný súhlas. Prišla, dostala ho v zalepenej obálke, no do dnešného dňa mi to podpísané naspäť nedali. Môžete sa ho opýtať, prečo tvrdí, že som mu ho nedal, keď ho dostal. Toto bola posledná kvapka, prečo som sa rozhodol spraviť túto tlačovku," vysvetlil Kočner.

Na margo toho, ako sa zoznámili, podotkol, že o stretnutie ho požiadal on sám, keď kandidoval na primátora Bratislavy. "Bavili sme sa, celkom sme si porozumeli, boli asi dve alebo tri stretnutia. Neskôr sme sa začali stretávať nie po voľbách, to je ďalšie klamstvo, ale ešte pred voľbami. Bolo to ešte predtým, ako SaS začala pripravovať kandidátku do NR SR. Začali sme sa stretávať častejšie, najprv v aute na Kolibe potajomky, potom v dome, bavili sme sa o politike, o zákulisí politiky, na koho si má dávať pozor," povedal Kočner.

Sulík ho tiež poprosil, či by cez svoje zdroje preňho nepreveril niektorých ľudí, ktorých chce dať na kandidátku SaS, o ktorých veľa nevie a nie je si istý, či sú čistí. "Ja som nikdy nezneužil ani nezneužijem, čo som dokázal zistiť, ale všetko som povedal Rišovi. Myslím si, že na základe mojich informácií sa niektorí na kandidátku nedostali, no jeden tam zostal, voči ktorému som mal výhrady," konštatoval podnikateľ.

Po voľbách v roku 2010 sa obaja stretávali už len u Kočnera. "Je zaujímavé, že mu vtedy neprekážalo, že som závadová osoba. Mal som z neho pocit, že je to človek, ktorý si robí názor na ľudí sám a nie je ovplyvňovaný zákulisnými rečami," uviedol.

Kočner zároveň poprel, že by bol so Sulíkom letecky na večeri v Salzburgu. "Pýtal som sa ho, prečo nepovie, s kým tam bol? Bol tam s ním podnikateľ Ján Sabol. Je to človek, ktorý zakladal SOP a ANO a ja si myslím, že dnes to isté robí v strane SaS. Rišo sa vyhýbal debate na túto tému, ale nech si každý spraví názor sám," odkázal Kočner.

Videozáznamy z rozhovorov medzi vtedajším predsedom NR SR Richardom Sulíkom (SaS) a podnikateľom Mariánom Kočnerom nevytvoril Kočner. Podnikateľ vyhlásil, že svedomie má čisté a je ochotný ísť na detektor lži. "Vraj bezpečnostné zložky s tým nemajú nič spoločné. No, môžeme, ale nemusíme tomu veriť. Vzhľadom na to, že existujem v zoznamoch, tak monitoring mojej osoby pripúšťam, aj keď si myslím, že nie som tak zaujímavý, aby mi niekto dával do domu videoplošticu. Pripúšťam, že za tým bol Sulík, teda že to tam bolo dané kvôli nemu," podotkol Kočner.

Pripúšťa, že za akciou bolo Vojenské obranné spravodajstvo, ale nechce nikoho obviňovať. "Mohol to byť aj niekto iný. Dnes dať niekomu do domu plošticu nie je vôbec zložité," uviedol.

Aby to dokázal, ukázal fotografie z rozsiahlej rekonštrukcie svojho domu, kedy sa podľa neho do domu ploštica dostala. "Podľa uhla kamery som začal hľadať, kde tá ploštice je. Prišiel som na to, že jediná vec, ktorá v dome ostala na svojom mieste, je termostat na ovládanie domového kúrenia a kotla. Pred zimou mi to začalo blbnúť, prišiel mechanik a ja som presvedčený, že v tom starom ovládači, ktorý som vyhodil, v tom tá videoploštica bola," vysvetlil.

Kočnera podľa jeho slov privádza do zúrivosti, že niekto pozeral, čo on vo svojom dome robí. "Ponúkam 300.000 eur tomu, kto mi donesie informáciu, kto to tam namontoval. Verte, že ja to zistím, polícia to nezistí," uistil.

Záznam tlačovej konferencie Mariána Kočnera:

 

Trnku na príkaz Dzurindu navrhol poslanec Janiš, SDKÚ-DS to odmieta

Poslanec SDKÚ-DS Stanislav Janiš navrhol pred vyše rokom za generálneho prokurátora Dobroslava Trnku na príkaz straníckeho šéfa Mikuláša Dzurindu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podnikateľ Marián Kočner. Svoje vyjadrenie opiera o to, že má s Dzurindom spoločného veľmi dobrého priateľa, preto si je istý, že to bolo takto.

Dzurinda pre TASR pred časom povedal, že Janiš ho o svojom zámere informoval a Dzurinda mu to nezakázal ani neprikázal, pretože "SDKÚ-DS je normálna strana".

Na otázku, či niekedy Kočner sponzoroval nejakú politickú stranu, odvetil, že v zmysle, aby dal peniaze, ktoré sa mu nevrátili, nie. Priznal však, že na organizáciu snemu SDKÚ-DS po voľbách v roku 2010 požičal 80.000 alebo 90.000 eur. Tie sa mu podľa jeho slov vrátili.

Výroky Mariána Kočnera na adresu SDKÚ-DS sú lživé. „Mikuláš Dzurinda poslancovi Stanislavovi Janišovi príkaz, aby navrhol Dobroslava Trnku na post generálneho prokurátora, nedal. Zároveň vyhlasujeme, že SDKÚ-DS od pána Kočnera nikdy nijaké peniaze neprijala,“ uvádza sa vo vyhlásení SDKÚ-DS, ktoré dnes agentúre SITA poskytol hovorca strany Michal Lukáč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok