Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko zložil prísahu

SITA, TA3
7.6.2014 10:38

Petro Porošenko v sobotu dopoludnia zložil prísahu a stal sa tak novým ukrajinským prezidentom.

Prozápadný miliardár v prejave vyzval na mier, bezpečnosť a jednotu, pričom zdôraznil, že nechce vojnu ani pomstu. "Nechcem vojnu, nechcem pomstu. Chcem mier," povedal 48-ročný podnikateľ počas ceremónie v parlamente v Kyjeve. "Sľubujem, že budem celou svojou silou chrániť suverenitu a nezávislosť Ukrajiny," dodal. Na proruských separatistov v Luhanskej a Doneckej oblasti zároveň apeloval, aby zložili zbrane a ruským ozbrojencom ponúkol voľný odchod z krajiny. "Prosím, zložte zbrane a ja zaručím imunitu všetkým tým, čo nemajú krv na svojich rukách", uviedol. Väčšinovo ruskému obyvateľstvu na východe Ukrajiny sľúbil, že zachová ich jazykové práva a zasadí sa o decentralizáciu štátnej správy. Na margo Krymu anektovaného Ruskom povedal, že vždy ostane súčasťou Ukrajiny. Porošenko po nástupe do funkcie preberie tiež vrchné velenie ozbrojených síl.

Na slávnostnej inaugurácii sa zúčastnili desiatky zahraničných predstaviteľov vrátane amerického viceprezidenta Joea Bidena. Rusko zastupoval veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov. Prozápadný miliardár Porošenko sa stal oficiálnym víťazom májových ukrajinských prezidentských volieb už v prvom kole, v ktorom získal takmer 55 percent hlasov. Za hlavný cieľ si stanovil ukončenie násilia na východe krajine, kde medzi sebou bojujú proruskí separatisti a sily lojálne novej vláde v Kyjeve.

Príhovor nového ukrajinského prezidenta

Profil ukrajinského prezidenta Petra Porošenka

Štyridsaťosemročný Porošenko pochádza z Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Vyštudovaný ekonóm začal podnikať už krátko po rozpade Sovietskeho zväzu, od ktorého sa Ukrajina oddelila v roku 1990. V 90. rokoch zbohatol na predaji kakaových bôbov a neskôr sa mu podarilo prevziať viacero firiem na výrobu sladkostí. Dodnes ho preto často prezývajú "Čokoládový kráľ".

Podnikateľ prvýkrát vstúpil do politiky v roku 1998, keď ho zvolili za poslanca parlamentu za Jednotnú sociálnodemokratickú stranu Ukrajiny lojálnu vtedajšiemu kontroverznému prezidentovi Leonidovi Kučmovi. Porošenko však o dva roky hnutie opustil a spoluzaložil stranu Solidarita. Blízke vzťahy s Kučmom neskôr prerušil a stal sa šéfom volebnej kampane strany Naša Ukrajina neskoršieho prezidenta Viktora Juščenka. Ten je takisto krstným otcom Porošenkových dcér. Podnikateľa dodnes považujú za jedného z hlavných finančných sponzorov takzvanej Oranžovej revolúcie, ktorá v roku 2004 viedla k víťazstvu Juščenka v prezidentských voľbách. Premiérkou sa zase stala Julija Tymošenková.

Porošenko zastával aj viaceré exekutívne posty vrátane šéfa ukrajinskej národnej banky a v rokoch 2009 až 2010 bol ministrom zahraničných vecí. Vo vláde dnes už zosadeného premiéra Mykolu Azarova, respektíve prezidenta Viktora Janukovyča, zastával aj post ministra pre obchod a hospodársky rozvoj.

V kampani Porošenko prisľúbil priblíženie Ukrajiny k Európskej únii. Chce však udržiavať aj korektné vzťahy s Ruskom.


O budúcnosti Ukrajiny pod novým prezidentom sme sa zhovárali s riaditeľom Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róbertom Ondrejcsákom

Putin nariadil väčšiu ochranu hraníc s Ukrajinou

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok