Obyčajní ľudia sa pre povinné členstvo poľovníkov obracajú na Ústavný súd

TASR
5.6.2014 11:30

Poslanci NR SR z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vyslyšali volanie takmer 60.000 slovenských poľovníkov, ktorých trápi skutočnosť, že pre svoju záľube musia byť povinne organizovaní v Slovenskej poľovníckej komore (SPK). Informoval o tom Dano Mitas z komunikačného odboru hnutia.

Obyčajní ľudia sa pre povinné členstvo poľovníkov obracajú na Ústavný súd
SITA

Bez členstva v SPK poľovníci nedostanú poľovnícky lístok. Právny tím klubu OĽaNO preto vypracoval podanie na Ústavný súd (ÚS) SR, v ktorom sa kvalifikovane namieta rozpor povinného združovania v SPK s Ústavou SR. Ako precedens im poslúžilo aj rozhodnutie maďarského ústavného súdu, ktorý v identickej veci povinné členstvo v komore zrušil.

Podanie na ÚS v uvedenej veci, ktoré podpísalo 47 poslancov z klubov OĽaNO, KDH, SaS, Most-Híd a SDKÚ-DS, ako aj viacerí nezaradení poslanci, odovzdali v stredu (4. 6.) formou slávnostného poľovníckeho ceremoniálu, ktorý poslanci a poľovníci pripravili na Župnom námestí v Bratislave pred detašovaným pracoviskom Ústavného súdu SR.
"Nejde len o individuálnych poľovníkov, pretože ani samotná poľovnícka organizácia bez členstva v komore nemôže uzatvoriť zmluvu na nájom revírov. Takéto nútené členstvá majú pre komoru nemalý význam – jej ročné príjmy dosahujú približne 1,3 milióna eur. Mnohých poľovníkov roztrpčuje aj to, že komora ako neštátna inštitúcia nemusí údaje o svojom hospodárení povinne zverejňovať," komentoval situáciu Ján Mičovský z OĽaNO.

"Dôvody na pochybnosti o ústavnosti vynucovaného členstva v poľovníckej komore potvrdzuje aj skutočnosť, že napríklad rybári, ktorých záľuba je analogická, sa v Slovenskom rybárskom zväze povinne združovať nemusia. Takúto voľnosť majú aj profesionálni lesníci, ktorých členstvo v Slovenskej lesníckej komore je dobrovoľné. Povinné členstvo je obvyklé len pri slobodných povolaniach v profesionálnych komorách – audítorov, daňových poradcov či advokátov," doplnil Mičovský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok