Hrozba povodní na severe Slovenska trvá, pod vodou sa nadránom ocitla časť Kežmarku

TA3 TASR
16.5.2014 07:38

Obce na Orave a na Liptove, ktoré najviac potrápilo počasie sa spamätávajú z ničivej víchrice. Hasiči odčerpávajú vodu z množstva zatopených pivníc a cestári sprejazdňujú cesty, ktoré zablokovali popadané stromy. Škody sú rozsiahle.

SHMÚ: Severné časti Slovenska ohrozujú intenzívne dažde

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes výstrahu najvyššieho tretieho stupňa súvisiacu s intenzívnym dažďom pre severné časti Žilinského a Prešovského kraja. Zrážky môžu miestami dosiahnuť úhrn 60 až 100 milimetrov (mm), ojedinele na návetrí hôr až 130 mm.

Tento úhrn zrážok predstavuje vzhľadom na hydrologickú situáciu zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako aj všeobecné ohrozenie ľudských životov. Na povodí riek Orava, Hornád, Hnilec, Bodva a Torysa dosiahli hladiny stav zodpovedajúci tretiemu stupňu povodňovej aktivity.

Horská záchranná služba (HZS) neodporúča turistom návštevu turistických chodníkov do zlepšenia poveternostných podmienok. Po štvrtkovej (15. 5.) víchrici sú na mnohých miestach spadnuté stromy a prechádzanie cez ne môže byť nebezpečné. Prítomnosť turistov by mohla skomplikovať aj odstraňovanie spadnutých stromov. Záchranári budú zisťovať stav škôd na majetku HZS, schodnosť a bezpečnosť turistických chodníkov.

Situácia v Kežmarku sa mierne upokojila, začínajú sa rátať škody

Situácia v meste Kežmarok sa po nočnej vlne povodní mierne upokojila, hladina Ľubického potoka začína klesať, samospráva však už ráta škody na majetku mesta i obyvateľov. „Spravili sa všetky dostupné opatrenia, upozornili sme ľudí, nasadili všetku možnú techniku, bohužiaľ, príroda bola silnejšia v tomto prípade,“ zhodnotil primátor Kežmarku Igor Šajtlava.

Podľa neho došlo k určitým škodám, ktoré odhaduje na 200.000 až 300.000 eur, momentálne však ešte v niektorých lokalitách situáciu nezmapovali, keďže sa tam nedá dostať. Zaplavilo niekoľko domov na Ľubickej ceste, okrem vody sa však vylialo aj bahno. Škody na majetku mesta podľa primátora až také vysoké nebudú, keďže voda sa vyhla miestnym školám, ale môžu byť v materskej škole na sídlisku Sever.

„Nasadili sme techniku, ktorá odstraňuje konáre a stromy, aby bolo možné čo najviac spriechodniť koryto. Okrem Ľubickej cesty bolo ešte najviac postihnuté sídlisko Sever, voda sa vyliala aj medzi bytovky,“ doplnil primátor s tým, že už predpovediam počasia neverí, keďže pršať malo prestať už vo štvrtok o 20. hodine. To sa však nestalo a hladina Ľubického potoka v noci stúpala, klesať začala až okolo 3. hodiny.

Situácia však podľa Šajtlavu nie je až tak dramatická ako pred štyrmi rokmi, keď sa škody v meste vyšplhali na cca 1,2 milióna eur. „Niekoľkokrát sme jednali o úprave toku s kompetentnými, bol pripravený projekt zabezpečenia koryta pomocou poldrov, ten sa však nezrealizoval, pravdepodobne pre nedostatok peňazí,“ konštatoval primátor. Podľa neho je predpoklad, že táto situácia sa môže kedykoľvek zopakovať, mesto však nemá možnosť zasiahnuť do toku vôd, ani nemá k dispozícii finančné prostriedky na protipovodňové opatrenia.

Nepriaznivé počasie komplikuje vlakovú dopravu

Vysoké Tatry počasie vietor búrka (SITA).jpg

Následky víchrice v Tatranskej Lomnici Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Mimoriadna situácia je pre povodne už aj v Prešove

Dnes nadránom, približne okolo 3.00 h, v Prešove vyhlásili pre povodne mimoriadny stav. Ulice Budovateľská a Jilemnického, Pod Kamennou baňou a priľahlé ulice sú už čiastočne pod vodou. Cesty sú tam uzavreté, dopravu riadi polícia v súčinnosti s hasičmi.

Na samotnej Budovateľskej ulici približne od pekární je na ceste asi 20 centimetrov vody. Keďže ide prevažne o priemyselnú zónu, nebola potrebná evakuácia, no podľa hovorkyne mesta Veronika Kmetóny Gazdovej sa o nej uvažovalo v prípade niekoľkých domov, ktoré stoja v lokalite. Zatiaľ však nebola potrebná. Voda v Toryse mala kulminovať okolo 8.00 h.

Kritická situácia bola v noci i v Sabinove a okolí. Tam sú stále uzavreté niektoré cesty, napríklad v obci Ľutina, obmedzený prejazd je v Pečovskej Novej Vsi a Lipanoch, kde je poškodená časť vozovky 1/68.

Robert Kaliňák (SITA).jpg

Minister vnútra Robert Kaliňák na brífingu ku kritickej situácii spôsobenej víchricou Foto:SITA/Miroslava Chabadová

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok