USA vyjadrili sklamanie nad dohodou o zmierení palestínskeho Hamasu a Fatahu

TASR
23.4.2014 20:56

Spojené štáty americké dnes vyjadrili sklamanie nad dohodou o zmierení militantného palestínskeho hnutia Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, a umierneného Fatahu prezidenta Mahmúda Abbása. Upozornili, že to vážne skomplikuje mierové snahy na Blízkom východe, informovala agentúra Reuters.

USA vyjadrili sklamanie nad dohodou o zmierení palestínskeho Hamasu a Fatahu
SITA

"Načasovanie je problematické a my sme týmto oznámením rozhodne sklamaní," uviedla na tlačovom brífingu vo Washingtone hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová.

"Mohlo by to vážne skomplikovať naše snahy. A nielen naše snahy, ale tiež snahy strán o predĺženie ich rokovaní."
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes povedal, že pakt o zmierení, ktorý dosiahol počas dňa s Hamasom, nie je v protiklade s mierovými rokovaniami, ktoré vedie s Izraelom.

Izrael dnes v reakcii na jeho uzavretie dohody s militantným hnutím Hamas zrušil plánované mierové rokovania s Palestínčanmi. Abbás vo svojom vyhlásení argumentoval, že jeho cieľom zostáva naďalej vznik nezávislého palestínskeho štátu, ktorý bude existovať pokojne vedľa Izraela.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v minulosti opakovane apeloval na palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása z umierneného sekulárneho hnutia Fatah, že si musí vybrať, či chce viesť mierové rokovania s Izraelom, alebo s islamistami z hnutia Hamas, vládnuceho v pásme Gazy, ktoré Izrael, ale i USA a EÚ zaradili na zoznam teroristických organizácií.

Hamas a Fatah, ktorí sa sporia od roku 2006, sa na stretnutí v Gaze dnes dohodli nielen na spolupráci pri vytvorení prechodnej vlády, ale i na podrobnostiach usporiadania prezidentských a parlamentných volieb, ako aj na obnovení Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok