USA schválili zákon, blokujúci vymenovanie Iránca za veľvyslanca pri OSN

TASR TA3
19.4.2014 07:44

Americký prezident Barack Obama dnes podpísal zákon, ktorý zablokuje možnosť udelenia amerického víza iránskemu predstaviteľovi Hamídovi Abútálebímu. Ten sa tak nebude môcť stať veľvyslancom Iránu pri OSN v New Yorku, informuje agentúra AP.

Neobvyklá legislatíva umožní zamietnuť ktorémukoľvek zahraničnému predstaviteľovi navrhnutému za veľvyslanca pri OSN vstup do USA, pokiaľ daný diplomat vyvíjal špionážnu či teroristickú činnosť a stále predstavuje nebezpečenstvo pre americkú bezpečnosť. Abútálebí je pre Biely dom neprijateľný za svoju účasť na rukojemníckej dráme z rokov 1979-1981.

Obama vyhlásil, že zdieľa obavy amerických zákonodarcov z toho, že by teroristi mohli využiť diplomaciu ako zásterku pre vstup do Spojených štátov. Dodal, že novú legislatívu bude vnímať predovšetkým ako nezáväzný návod, keďže nechce, aby zasahoval do jeho právomoci prijímať veľvyslancov.

Skúsený iránsky diplomat tvrdí, že robil iba tlmočníka militantným študentom, ktorí v roku 1979 prepadli americkú ambasádu v Teheráne a 444 dní zadržiavali 52 Američanov ako rukojemníkov.

Irán teraz môže navrhnúť iného kandidáta na post veľvyslanca pri OSN alebo umožniť Abútálebímu zastávať pozíciu diaľkovo.

Teherán označil postoj USA za neakceptovateľný. Podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí patrí Abútálebí "k najlepším a najskúsenejším" iránskym diplomatom - pôsobil v Taliansku, v Belgicku a v Austrálii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok