Biela sobota je dňom hrobového odpočinku Ježiša, katolici slávia večer vigíliu

TASR
19.4.2014 07:29

Kresťania si počas dnešného dňa spomínajú na mŕtveho Krista v hrobe. Katolíci prichádzajú počas dňa do kostola pokloniť sa a pomodliť k symbolickému Božiemu hrobu. Až vo večerných hodinách, okolo 20.00 h, sa v katolíckych kostoloch obvykle začína slávenie Večernej vigílie Pánovho zmŕtvychvstania.

Biela sobota je dňom hrobového odpočinku Ježiša, katolici slávia večer vigíliu
SITA

Obrady slávenia sú liturgicky veľmi bohaté. Začínajú sa posvätením ohňa a veľkonočnej sviece - Paškálu. Nasledujú chválospevy, čítania zo Starého a Nového zákona, homília, liturgia krstu, slávenie bohoslužby obety a na záver slávnostná procesia zmŕtvychvstania Pána.

V Gréckokatolíckej cirkvi sa v dnešnú Veľkú sobotu (Biela sobota v latinskej cirkvi) ráno slúži Jeruzalemská nadhrobná utiereň. Podvečer sa koná vigílna Svätá liturgia Bazila Veľkého s večierňou. Pri tejto liturgii sa udeľujú iniciačné sviatosti katechumenom - krst, birmovanie, sv. prijímanie.

Podobné obrady sa konajú aj v Pravoslávnej cirkvi. Pravoslávni veriaci z Bratislavy a okolia po uplynulých Vianociach s veľkou radosťou slávia aj tohtoročnú Paschu po prvý raz v novom Chráme sv. Rastislava na Tomášikovej ulici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok