Našli druhú Zem?

TA3 SITA
18.4.2014 08:36

Americkí astronómovia objavili prvú planétu mimo našej slnečnej sústavy, ktorá spĺňa kľúčové podmienky. Má približne veľkosť Zeme a leží v takzvanej obývateľnej zóne.

Americkí vedci objavili pomocou teleskopu Kepler planétu, ktorá sa najviac podobá Zemi. Kepler 186f je približne o 10 percent väčšia ako Zem. Odborníci predpokladajú, že by sa na jej hornatom povrchu mohla vyskytovať aj voda v kvapalnom skupenstve, ktorá je potrebná pre život. "Ide o najmenšiu planétu, ktorú sme našli v obývateľnom pásme," uviedol astrofyzik Stephen Kane zo San Francisco State University. "Tento objav je výnimočný, pretože takto veľká planéta nachádzajúca sa v obývateľnom pásme môže umožniť život v takej forme, v akej ho poznáme," povedala Elisa Quintana z NASA Ames Research Center.

Kepler 186f je vzdialená od Zeme asi 500 svetelných rokov. Je jednou z piatich planét obiehajúcich okolo hviezdy, ktorá má však iné vlastnosti ako Slnko. Kepler 186f okolo tejto hviezdy obehne za 130 dní a vedci sa domnievajú, že ak by sa na planéte nachádzala voda v kvapalnom skupenstve, vzdialenosť od hviezdy je dostatočná na to, aby sa voda neprehriala, ale aby ani nezamrzla. "Napriek tomu, že obieha okolo hviezdy, ktorá je veľmi odlišná od Slnka, planéta veľkosťou aj energiou, ktorú od tejto hviezdy získava, pripomína Zem najviac zo všetkých planét, ktoré sme doteraz objavili," dodal Stephen Kane. "Ak je táto planéta obývateľná, mohla by tam prebiehať aj fotosyntéza. Niektoré rastliny zo Zeme by sa z tohto veľmi tešili," vyhlásila Victoria Meadows zo seattleskej University of Washington.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok