IFP: Od začiatku roka zdraželi služby v štyroch slovenských bankách

TASR
17.4.2014 11:19

Od začiatku roka osem slovenských bánk zmenilo svoje cenníky. V štyroch prípadoch prišlo k zvýšeniu cien a rovnako v štyroch k ich poklesu. Vyplýva to z Indexu bankových poplatkov, ktorý dnes prvýkrát zverejnil Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR.

IFP: Od začiatku roka zdraželi služby v štyroch slovenských bankách
ČTK

"Celkový index retailových bankových poplatkov od januára do mája 2014 mierne vzrástol. Rast indexu spôsobila najmä zásadnejšia úprava spoplatnenia balíkov Tatra banky, ktorá vstúpila do platnosti v marci. Každomesačný pokles indexu, okrem marca, bol naopak spôsobený úpravami cenníkov v J&T Banke, Slovenskej sporiteľni, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia a v stavebnej sporiteľni Wüstenrot," priblížil v správe riaditeľ IFP Martin Filko. Index sleduje vývoj poplatkov v 15 bankách.

Hodnotenie ukázalo, že počas prvých piatich mesiacov tohto roka najvýraznejšie zvýšila svoje ceny Zuno, a to poplatok za výber z bankomatu a Tatra banka, ktorá menila ceny balíkov služieb. Naopak, najvýraznejší pokles zaznamenala stavebná sporiteľňa Wustenrot, ktorá znížila poplatky za predčasné splatenie medziúveru.
Index poskytuje detailný prehľad o tom, ako banky v jednotlivých mesiacoch menili svoje cenníky. Napríklad v januári tohto roka menila cenník OTP banka a Wüstenrot. OTP znížila poplatky spojené s výberom hotovosti z bankomatov patriacich do jej skupiny. Zároveň tiež zmenila spôsob spoplatňovania prenájmu bezpečnostných schránok , čo sa prejavilo na náraste ceny poskytovanej služby. Wüstenrot znížila poplatok za predčasné splatenie medziúveru.

Vo februári menila cenníky poplatkov Slovenská sporiteľňa a Zuno. Slovenská sporiteľňa si už neuplatňuje poplatok za zmenu alebo zrušenie súhlasu s inkasom, súčasne však zvýšila poplatok za kreditnú kartu Visa Classic z 25 eur na 27 eur ročne. Banka Zuno zvýšila poplatok spojený s výberom hotovosti z bankomatov Tatra banky pri svojom základnom balíku.

V marci menila cenník Tatra banka. Zvýšila poplatok účtovaný za základný balík služieb, zdražel aj výber hotovosti z bankomatu a viaceré bezhotovostné operácie. V apríli upravovala cenníky UniCredit Bank aj VÚB banka. UniCredit znížila poplatok za poskytnutie spotrebného úveru z 2% na 1 % objemu úveru. VÚB zaviedla za doteraz bezplatnú debetnú platobnú kartu Visa Inspire Wave 2 Pay poplatok vo výške piatich eur ročne.

V máji plánuje meniť cenník J&T Banka. V rámci tuzemského platobného styku chce zrušiť poplatok za vybavenie urgentnej platby do inej banky a za písomné alebo telefonické zadanie platby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok