Slovensko sa zlepšilo v hodnotení regulácie v krajinách OECD

TASR
16.4.2014 11:26

Slovenská republika zaznamenala zlepšenie postavenia v rámci hodnotenia členských krajín OECD. Historicky prvýkrát tak vykazuje nižšiu mieru regulácie ako je priemer krajín tejto organizácie. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu OECD Regulácia trhu produktov (PMR).

Slovensko sa zlepšilo v hodnotení regulácie v krajinách OECD
SITA

Krajinami s vôbec najnižšími regulačnými obmedzeniami sú podľa tohto hodnotenia Holandsko a Veľká Británia. Naopak, najvyššie hodnoty dosahujú Izrael a Turecko. Slovensko spomedzi 29 hodnotených krajín obsadilo 12. miesto, zatiaľ čo ešte v roku 2008 to bola 22. pozícia.

Ukazovatele PMR merajú tri hlavné komponenty - štátna kontrola, prekážky v podnikaní a prekážky pre zahraničný obchod a investovanie. Slovensko zaznamenalo zlepšenie vo všetkých troch oblastiach a stalo sa tak v porovnaní s rokom 2008 krajinou s tretím najvýraznejším zlepšením pozície v hodnotení, po Grécku a Portugalsku.

"Treba si uvedomiť, že pokiaľ posun Grécka a Portugalska skôr súvisí s povinnými reformami, ktoré tieto dve krajiny museli za posledné obdobie zaviesť, Slovensko tak spravilo z vlastnej iniciatívy," vyzdvihol minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

Najvýraznejší posun dosiahlo Slovensko v oblasti prekážok v podnikaní a zaradilo sa tak medzi krajiny s najnižšími obmedzeniami. Zlepšenie ukazovateľa možno podľa rezortu hospodárstva pripísať najmä efektívnemu fungovaniu jednotných kontaktných miest, a tiež zníženej administratívnej záťaži pre spoločnosti.

"Máme tu ďalšie výzvy, ako napríklad zlepšenie vymožiteľnosti práva alebo zjednodušenie spôsobu výberu odvodov. Toto sa musí stať prioritou nielen pre náš, ale aj pre všetky ostatné rezorty vlády," uzavrel Malatinský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok