Europoslanci schválili základné bankové účty pre všetkých

TASR
15.4.2014 16:58

Právo na zriadenie základného platobného účtu budú mať všetky osoby s legálnym pobytom na území Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z textu smernice, ktorú dnes schválili poslanci Európskeho parlamentu (EP). V budúcnosti tak nebude možné odmietnuť žiadateľa z dôvodu jeho štátnej príslušnosti či miesta trvalého pobytu.

Europoslanci schválili základné bankové účty pre všetkých
ČTK

Základný platobný účet si bude môcť zriadiť každý, kto má legálny pobyt na území EÚ, a to aj bez stálej adresy. Členské štáty môžu od potenciálnych klientov požadovať vysvetlenie dôvodov záujmu o zriadenie účtu v danej krajine, musia však plne rešpektovať základné práva a slobody klientov a zabezpečiť, aby táto požiadavka neznamenala pre klienta prílišnú záťaž.

Nová legislatíva sprehľadňuje štruktúru poplatkov a úrokových sadzieb platobných účtov a umožňuje tak klientom, aby si ľahko porovnali ponuky rôznych bánk. V každom členskom štáte EÚ by mala existovať aspoň jedna nezávislá internetová stránka porovnávajúca úrokové sadzby a poplatky, ktoré si banky účtujú za svoje služby. Banky by zároveň mali povinnosť informovať potenciálnych klientov o možnosti zriadiť si základný účet.

Platobný účet so základnými funkciami bude klientom umožňovať ukladanie peňazí na účet, výbery v hotovosti, vrátane internetových platieb a platieb kartou. Klienti by mohli uskutočniť neobmedzený počet transakcií, ktoré by neboli dodatočne spoplatnené alebo by sa na ne vzťahoval primeraný poplatok. Členské štáty sa môžu rozhodnúť, že základné platobné účty na ich území nebudú poskytovať možnosť prečerpania alebo určia maximálnu sumu a trvanie povoleného prečerpania.

Zákazníci budú môcť za primeraný poplatok prejsť ku konkurenčnej banke v rámci únie, ktorá ponúka výhodnejšie podmienky. Prenos bankového účtu v rovnakej mene a krajine by mal byť uskutočnený bankou, ku ktorej klient prechádza, na základe jeho žiadosti a oprávnenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok