Armáda dobyla letisko v Kramatorsku, hlásia aj obete

TASR TA3 SITA
15.4.2014 09:38

Ukrajinská armáda v rámci "protiteroristickej operácie" získala späť pod svoju kontrolu letisko v Kramatorsku v Doneckej oblasti na východe krajiny. V utorok o tom s odvolaním sa na dočasného prezidenta Oleksandra Turčynova informuje ukrajinská pobočka ruskej tlačovej agentúry Interfax.

Informácie zverejnila aj agentúra Associated Press, ktorá zase cituje starostu Kramatorska nachádzajúceho sa neďaleko Slavjanska (Slovianska), ktoré pred niekoľkými dňami zachvátili nepokoje. "Ukrajinské jednotky v súčasnosti okupujú vojenské letisko a blokujú prístup k nemu," uviedla AP. Ruské médiá informovali, že operácia si vyžiadala aj životy štyroch proruských ozbrojencov, oficiálne zdroje to však zatiaľ nepotvrdili.

Ukrajinská armáda odštartovala v utorok "protiteroristickú operáciu" na východe krajiny, kde proruskí demonštranti obsadili niekoľko vládnych budov a žiadajú odtrhnutie ich regiónov od Ukrajiny. Začiatok operácie v doneckej oblasti oznámil úradujúci ukrajinský prezident Turčynov. Ako povedal, cieľom je ochrániť miestne obyvateľstvo pred "terorom a kriminalitou". Operácia, ktorá bude "vyvážená, fázovitá a zodpovedná", sa podľa Turčynova začala v skorých ranných hodinách. Moskva svojho suseda pred uskutočnením vojenskej operácie na východe varovala.

Pohraničníci našli u štvorice mladých ľudí z Krymu 1,8 milióna hrivien

Príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže zadržali dnes pri kontrole cestujúcich rýchlika Simferopol-Dnepropetrovsk na priechode Melitopol štvoricu ukrajinských občanov, obyvateľov Krymu, ktorí, ako vysvitlo po ich osobných prehliadkach, prepravovali 1,8 milióna hrivien (približne 120.000 eur).

Tieto finančné prostriedky boli podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov určené na financovanie protiukrajinských mítingov na východe krajiny.

Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Podľa nich boli kuriérmi traja mladí muži a žena vo veku 25-30 rokov, ktorí najskôr tvrdili, že smerujú na svadbu, neskôr sa začali pri odpovediach na otázky pohraničníkov zamotávať.

Kvarteto odovzdali už orgánom Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

Viac nám povedali Róbert Ondrejcsák a Dušan Fischer

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok