Kyjev posiela proti separatistom na východe armádu

TASR TA3
13.4.2014 08:15

Kyjev sa rozhodol zakročiť proti proruským separatistom na východe Ukrajiny a spustí "rozsiahlu protiteroristickú operáciu" s účasťou ozbrojených síl, oznámil dnes dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Zo Slovjanska hlásia viac mŕtvych

Najmenej traja ľudia prišli dnes o život vo východoukrajinskom Slovjansku, kde sa bezpečnostné sily snažia potlačiť stúpencov federalizácie, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na aktivistov. Podľa nich sa na operácii zúčastňujú okrem špeciálnych jednotiek aj členovia radikálneho hnutia Pravý sektor.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov tvrdil, že pri operácii v Slovjansku prišiel o život príslušník Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a piati ďalší utrpeli zranenia vrátane šéfa protiteroristického oddelenia SBU. Straty má podľa neho aj druhá strana, podrobnosti ale neuviedol.

Aktivisti hovorili o najmenej troch mŕtvych. Jeden z nich, Nikolaj Solncev, spomenul troch: "Dvaja z takzvaného Pravého sektora a jeden od nás."

Zdravotnícke oddelenie Doneckej oblasti informovalo o jednom mŕtvom a deviatich zranených.
RIA Novosti pripomenula, že stúpenci federalizácie obsadili v sobotu v Slovjansku budovu administratívy, policajnú stanicu a kanceláriu tajnej služby.

Zdroj z ukrajinských špeciálnych jednotiek pre RIA Novosti povedal, že v meste zasahujú všetky špeciálne sily lojálne Kyjevu. "Každá jedna jednotka zo západu Ukrajiny zasahuje v Slovjansku," uviedol zdroj.
Koordinátor hnutia Ruský sektor - Ukrajina Vladimir Karasiov informoval, že ku komandám sa pridali aj ozbrojenci z Pravého sektora. "Podľa správ zo Slovjanska dorazilo na letisko v meste približne 150 ľudí v čiernych uniformách. Podľa všetkého sú z Pravého sektora."

Slovjansk je stále pod kontrolou stúpencov federalizácie, dodala RIA Novosti.

Päťdesiat zranených v Charkove

Najmenej 50 ľudí utrpelo zranenia počas nedeľňajších potýčok medzi vládnymi silami a odporcami novej vlády v Kyjeve. Podľa ruských médií väčšina osôb utrpela ľahké zranenia vrátane jedného policajta. Potýčky sa mali odohrať počas snahy stoviek ľudí isť podporiť desiatky cez týždeň zadržaných aktivistov, ktorí minulý týždeň obsadili administratívne budovy v meste. Vládne sily však v rámci "protiteroristickej operácie" demonštrantov utorok vyhnali. Obdobná akcia sa v nedeľu odohrala aj meste Slovjansk. Výsledkom boli minimálne dvaja mŕtvi a množstvo zranených. Potýčky s políciou sa v nedeľu odohrali aj ďalšom východoukrajinskom meste Záporožie.

Udalosti na východe Ukrajiny spôsobujú obavy vlády aj ľudí vo zvyšku krajiny

Podľa agentúry RIA Novosti rozhodla o tomto kroku Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

Turčynov z parlamentu odkázal, že úrady v Kyjeve nedovolia "zopakovanie krymského scenára". Rusko obvinil, že vyvoláva chaos na východe. Podľa agentúry Reuters mal na mysli útoky proruských militantov na vládne budovy.

V súvislosti so smrťou príslušníka štátnej bezpečnosti pri Slovjansku počas konfliktu so separatistami prezident povedal: "Bola preliata krv ukrajinských hrdinov vo vojne, ktorú vedie Ruská federácia proti Ukrajine."

Turčynov zároveň oznámil, že militantom, ktorí do pondelňajšieho rána zložia zbrane, nebude hroziť trestné stíhanie.

Separatisti obsadili radnicu v meste Mariupol

Separatistickí demonštranti prevzali dnes kontrolu nad radnicou vo východoukrajinskom meste Mariupol, informovala tlačová agentúra Reuters.

Separatisti vošli do budovy po demonštrácii za vytvorenie samostatnej republiky na východnej Ukrajine, na ktorej sa zúčastnilo približne 1000 ľudí.

Polícia sa nepokúsila zastaviť osoby, ktoré vnikli do budovy radnice. Podľa miestneho novinára vošli do kancelárií a odstránili ukrajinskú vlajku. Pri radnici postavili barikády.

Pri operácii v Slovjansku zahynul jeden príslušník

Separatisti dnes podľa ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova strieľali na špeciálne jednotky vyslané Kyjevom do mesta Slovjansk.

Na sociálnej sieti Facebook minister oznámil, že jeden ukrajinský príslušník štátnej bezpečnosti zahynul a piati ďalší utrpeli zranenia.

Ukrajinské úrady vyzvali obyvateľov mesta, aby z preventívnych dôvodov neopúšťali svoje domovy. Avakov uviedol, že v Slovjansku sa začala protiteroristická operácia, informovala tlačová agentúra DPA.

Na strane separatistov bol "neidentifikovaný počet obetí", citovala Avakova agentúra Reuters. Minister vnútra povedal, že obete a zranení boli na oboch stranách. Dodal, že separatistov podporuje zhruba 1000 ľudí.

V sobotu ozbrojenci v maskáčoch obsadili policajné riaditeľstvo v Slovjansku. Avakov už vtedy prisľúbil veľmi tvrdú reakciu. Vysvetlil, že medzi demonštrantami a teroristami je rozdiel.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril hlboké znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou na východnej Ukrajine a rastúcim potenciálom násilných zrážok.

Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová oznámila, že 17. apríla sa uskutoční štvorstranné stretnutie EÚ, Spojených štátov, Ruska a Ukrajiny.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v novinách Politiken kritizoval Rusko, že sa nespráva ako partner ale ako protivník. Dodal tiež, že Rusko vedie vojnovú propagandu, aká tu nebola od konca studenej vojny.

Ukrajina okupácia (SITA).jpg

Rusko varuje pred vojenským zásahom Ukrajiny na východe

Rusko varovalo Spojené štáty, že akákoľvek vojenská intervencia Ukrajinskej vlády na východe Ukrajiny ohrozí diplomatické riešenie konfliktu a plánované mierové rokovania, informovala agentúra Reuters.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu v telefonickom rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym odkázal, že "akékoľvek použitie sily proti rusky hovoriacim obyvateľom na východe Ukrajiny ohrozí potenciál pre spoluprácu ... vrátane plánovaných štvorstranných rokovaní" medzi Ruskom, Ukrajinou, Spojenými štátmi a Európskou úniou, ktoré sa majú uskutočniť 17. apríla v Ženeve.

V súvislosti so sobotňajšími útokmi militantov vo východoukrajinskom meste Slovjansk Lavrov povedal, že Ukrajina "preukazuje svoju neschopnosť prijať zodpovednosť za osud krajiny".

Ukrajina Slavjansk (SITA).jpg

Kerry vyjadril znepokojenie nad útokmi na východe Ukrajiny
Americký minister zahraničných vecí John Kerry v telefonickom rozhovore s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom vyjadril silné znepokojenie nad sobotňajšími útokmi ozbrojených militantov vo východnej Ukrajine, informovala agentúra Reuters.

Podľa vysokopostaveného úradníka amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorý si želal zostať v anonymite, Kerry v telefonickom rozhovore s Lavrovom uviedol, že je znepokojený tým, ako sa sobotňajšie útoky militantov na Ukrajine podobali predošlým útokom na východne krajiny a na Kryme.

"Militanti boli vybavení špecializovanými ruskými zbraňami   a mali na sebe rovnaké uniformy ako príslušníci ruských ozbrojených síl, ktoré obsadili Krym. Minister zahraničných vecí dal jasne najavo, že ak Rusko nepodnikne kroky smerom k deeskalácii situácie na východne Ukrajine a nestiahne svoje jednotky z ukrajinskej hranice, bude to mať ďalšie následky," dodal úradník bez toho, aby bližšie špecifikoval, o aké následky by sa malo jednať.

Americký viceprezident Joe Biden vycestuje do Kyjeva

Americký viceprezident Joe Biden vycestuje 22. apríla do Kyjeva, aby poukázal na silnú podporu americkej vlády Ukrajine, informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Oznámenie o ceste amerického viceprezidenta na Ukrajinu prišlo len pár minút potom ako Biely dom vyjadril znepokojenie nad zvyšujúcim sa napätím vo východnej časti krajiny a varoval Rusko pred ďalšou vojenskou intervenciou v súvislosti so situáciou v meste Slovnjansk, kde sa proruskí militanti v sobotu zmocnili dvoch vládnych budov. Podľa Bieleho domu tieto udalosti pripomínajú nedávny vývoj na Kryme pred jeho anexiou Ruskom.

"Viceprezident Biden bude v Kyjeve diskutovať o najnovšom vývoji na východe Ukrajiny, kde pro-ruskí separatisti - zrejme s  podpora Moskvy, pokračujú v podnecovaní destabilizácie," uviedol Biely dom vo svojom vyhlásení. Jednou z tém rozhovorov byť aj otázka energetickej bezpečnosti Ukrajiny. Biden, ktorý je vrcholným poradcom prezidenta Baracka Obamu pre zahraničné politické otázky, bude najvyšším štátnym predstaviteľom USA, ktorý oficiálne navštívi Ukrajinu od začiatku politickej krízy v Novembri.

V marci navštívil Ukrajinu aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, čím ukrajinským lídrom vyjadril podporu po obsadení Krymu Ruskom.

Stretnutie Bidena s ukrajinskými vládnymi predstaviteľmi a zástupcami občianskej spoločnosti sa odohrá len mesiac pred prezidentskými voľbami, ktoré sa na Ukrajine majú konať 25. mája. "Viceprezidentova návšteva podčiarkne silnú podpora USA pre zjednotenú, demokratickú Ukrajinu, ktorá robí vlastné rozhodnutia o svojom budúcom vývoji," uvádza Biely dom vo vyhlásení k návšteve Bidena na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok