Grécko bude potrebovať ďalšiu pomoc, tvrdí MMF

SITA
11.4.2014 17:24

Grécko sa napriek úspešnému návratu na dlhopisové trhy počas najbližších dvoch rokov nezaobíde bez dodatočnej pomoci od eurozóny. Uviedol to v piatok vysoký predstaviteľ Medzinárodného menového fondu (MMF).

Grécko bude potrebovať ďalšiu pomoc, tvrdí MMF
SITA

"Finančné potreby pre nasledujúce dva roky sú veľmi veľké. Bude potrebné, aby podpora pokračovala," povedal na výročnej konferencii MMF a Svetovej banky (SB) šéf európskeho odboru fondu Reza Moghadam

Grécko sa vo štvrtok po štyroch rokoch vrátilo na dlhopisové trhy. Atény predali päťročné vládne cenné papiere za 3 mld. eur s priemerným výnosom 4,75 %. Vláda si od aukcie pôvodne sľubovala 2,5 mld. eur, pre vysoký záujem však ponuku zvýšila. Prístup na finančné trhy Grécko stratilo v roku 2010, kedy Atény museli požiadať o finančnú pomoc pri splácaní svojich záväzkov. Krajina čerpá od EÚ a Medzinárodného menového fondu dva úverové programy v celkovom objeme 237 mld. eur.

Grécka ekonomika je už šiesty rok v recesii a od začiatku krízy sa zmenšila o 23 %. Nezamestnanosť je najvyššia v celej EÚ. medzinárodní veritelia odhadujú, že ekonomika sa tento rok vráti k miernemu rastu, keď posilní o 0,6 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok