Lajčák dostal od vlády mandát na rokovanie v Kyjeve o reverznom plyne

TASR TA3
9.4.2014 15:22

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák získal dnes jasný mandát na tohtotýždňové rokovanie v Kyjeve o reverznom toku plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Ako povedal po zasadnutí kabinetu, slovenský postoj bude tlmočiť na stretnutí s premiérom Arsenijom Jaceňukom a ministrom energetiky Jurijom Prodanom.

Lajčák dostal od vlády mandát na rokovanie v Kyjeve o reverznom plyne
SITA

Pred novinármi ho konkretizovať nechcel, keďže, ako upozornil, najskôr s ním musí oboznámiť ukrajinskú stranu.
Zopakoval, že Slovensko má viacero výhrad na adresu vyjadrení Prodana. Ten napríklad obvinil SR, že blokuje začatie reverzných dodávok plynu cez svoje územie na Ukrajinu. "Sme pripravení rokovať a poskytnúť naše kapacity, len to musí mať nejaké pravidlá. Nemôže to ísť na úkor našich medzinárodných záväzkov, ale som presvedčený, že sa dohodneme," avizoval Lajčák.

O tejto problematike rozprával v utorkovom (8.4.) telefonickom rozhovore americký viceprezident Joe Biden s premiérom Robertom Ficom. "Bola to vynikajúca príležitosť na to, aby slovenská strana vysvetlila, ako sa veci majú, lebo sa o tom veľa rozpráva, ale často veľmi povrchne," ozrejmil minister s tým, že Biden ocenil konštruktívny prístup Slovenska pri diverzifikácii energetických dodávok.

Fico podľa tlačového a informačného odboru úradu vlády potvrdil, že SR je pripravená urobiť všetky príslušné kroky za predpokladu, že ukrajinská strana si splní finančné záväzky a dodrží zmluvnú základňu zabezpečujúcu dodávky zemného plynu z Ruska na Slovensko. Dohodli sa tiež na pružnej komunikácii podľa vývoja situácie na Ukrajine vo forme 24-hodinového dialógu.

Lajčák vystúpi vo štvrtok (10.4.) ako jeden z hlavných rečníkov na 7. Kyjevskom bezpečnostnom fóre. Počas dvojdňového pobytu v Kyjeve sa stretne aj s dočasným prezidentom a predsedom parlamentu Oleksandrom Turčynovom a jeho rezortným partnerom Andrijom Deščyciom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok