ONLINE: Fico zablahoželal Kiskovi

TA3 SITA TASR
29.3.2014 21:56

Sledujte s nami priebežné výsledky prezidentských volieb a reakcie kandidátov.

ONLINE: Fico zablahoželal Kiskovi
SITA

Pozrite si volebné štúdio s Petrom Bielikom a Ľubou Oravovou

Andrej Kiska sa stane novým slovenským prezidentom

Na tomto poste v júni vystrieda doterajšiu hlavu štátu Ivana Gašparoviča. Po spočítaní všetkých volebných okrskov v 2. kole volieb získal 59,38 percenta hlasov, jeho súper Robert Fico presvedčil 40,61 percenta voličov. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V absolútnych číslach volilo A. Kisku 1.307.065 a R. Fica 893.841 obyvateľov. Volebná účasť dosiahla 50,48 percenta.

23:52 Pozrite si TB Andreja Kisku

23:45 Kiska už má viac ako milión hlasov

V druhom kole prezidentských volieb po spočítaní 83 percent teda 4 972 okrskov z 5 958, výrazne vedie Andrej Kiska nad Robertom Ficom. Kiska tam získal 1 038 615 hlasov oprávnených voličov, čo predstavuje 59,4 percenta odovzdaných hlasov. Fico zatiaľ dostal hlasy 709 852 oprávnených voličov, čo je 40 59 percenta.

23:34 Reakcia Radoslava Procházku v centrále Andreja Kisku

23:31 Fico zagratuloval Kiskovi

Premiér a pravdepodobne porazený kandidát na prezidenta Robert Fico (Smer-SD) z centrály Smer-SD na diaľku zagratuloval pravdepodobnému víťazovi a budúcemu slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi. "Pán Kiska blahoželám a podávam takto na diaľku ruku," povedal Fico.

23:13 Po spočítaní tretiny okrskov získal A. Kiska takmer 59 % hlasov

o sčítaní hlasov z necelej tretiny volebných okrskov v 2. kole prezidentských volieb vedie Andrej Kiska (58,90 percenta) pred Robertom Ficom (41,09 percenta). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Volebná účasť podľa doteraz spracovaných údajov dosiahla 49,41 percenta.

23:02 Reakcia Daniela Lipšica z volebnej centrály Andreja Kisku

22:46 Reakcia Pavla Pašku

22:45 Po spočítaní 100 okrskov mierne vedie Kiska

V druhom kole prezidentských volieb po spočítaní hlasov v prvých 100 okrskoch priebežne vedie Andrej Kiska nad Robertom Ficom . Kiska tam získal 7 106 hlasov oprávnených voličov, čo predstavuje 50,93 percenta odovzdaných hlasov. Fico zatiaľ dostal 6 845 hlasov oprávnených voličov, čo je 49,06 percenta. Vyplýva to z priebežných výsledkov hlasovania Štatistického úradu SR.

22:40 V prvom spočítanom okrsku vyhral Fico nad Kiskom

V druhom kole prezidentských volieb vedie v prvom spočítanom okrsku Robert Fico nad kandidátom Andrejom Kiskom. Fico získal 76 hlasov oprávnených voličov, čo predstavuje 51 percenta odovzdaných hlasov. Kiska dostal 73 hlasov oprávnených voličov, čo je 49 percent hlasov.

22: 30 Fico prišiel do centrály

Ako povedal novinárom po príchode do straníckej centrály, má k týmto voľbám veľký rešpekt. „Vôbec neviem ako to dopadne,“ povedal s tým, že volebná účasť je vyššia na celom Slovensku. „Účasť sa pohybuje na úrovni volieb v roku 2009. Môže byť o desať percent vyššia ako v prvom kole,“ uviedol. Fico tvrdí, že predvolebnej kampani urobil, čo bolo treba. „Nemám pocit, že by som niečo podcenil. Mám k voľbám obrovský rešpekt,“ zopakoval.

22:23 Kiska prišiel do centrály, hovoril o antikampani

„Myslím, že nás čaká dlhá a napínavá noc, budem tu s vami,“ povedal. Kiska opäť spomenul aj antikampaň, ktorú proti nemu podľa neho viedli. „Antikampaň bola silná, uvidíme, aké dôsledky to malo. Počul som, že účasť voličov je vysoká, čo ma osobne teší,“ dodal.

22:15 Každá seriózna strana musí podľa podpredsedu Smeru-SD Roberta Kaliňáka rátať so všetkými výsledkami.

„Voľby sú na to, aby ste ich vyhrali, alebo prehrali. Ak sme mali menej úspešné voľby, pomohlo to veľmi zásadným spôsobom. Smer mal to šťastie, že vždy prehru, alebo horší výsledok, dal stranu dokopy a ešte väčšie množstvo práce sa urobilo,“ povedal Kaliňák novinárom.

22:00 Hlasovanie o novom prezidentovi sa skončilo

Štvrté priame voľby prezidenta Slovenskej republiky sa skončili dnes o 22:00, kedy sa zatvorili všetky volebné miestnosti. Volebné informačné moratórium sa skončilo rovnako o 22:00. Ústredná volebná komisia sa stretla znovu o 21:00 po tom, ako sa jej členovia vrátili z terénu. Počas volebného dňa riešila doteraz 22 podnetov. Väčšina sa týkala podozrení z porušenia volebného moratória, ďalšie boli o kupovaní hlasov, o nesprávnych postupoch či správaní okrskových komisií. Niektoré podnety sa týkali poskytovania voličských preukazov. Podľa zapisovateľky ÚVK Evy Chmelovej nebol žiadny z podnetov tak závažný, že by ovplyvnil výsledok alebo by narušil celkový priebeh voľby. Register obyvateľov, ktorý kontroloval hlasovanie slovenských občanov s trvalým pobytom mimo Slovenska, nezistil duplicitné hlasovanie alebo nejaké iné pochybenia.

21:50 Záujem novinárov o Smer-SD

Takmer stovka novinárov zo Slovenska a zahraničia požiadala o akreditáciu vo volebnej centrále Smeru-SD v Bratislave. Výsledky prezidentských volieb tu má sledovať 86 novinárov. Okrem slovenských aj českí, nemeckí a maďarskí. Raritou je záujem čínskych novinárov z agentúry Xinhua News Agency, ktorí tu boli aj pred dvoma týždňami. Politici Smeru-SD však priebeh sčítavania hlasov nebudú sledovať spolu s novinármi. Takto býva pravidelne. Novinári majú vyčlenené dve miestnosti na prízemí. Straníci sedia na jednom z poschodí budovy. Prezidentský kandidát Robert Fico avizoval, že príde medzi svojich približne o 22:00, keď sa zavrú volebné miestnosti na Slovensku.

21:49 Kiska počká vo vysvietenom hoteli

Štvorhviezdičkový bratislavský hotel, v ktorom si na výsledok prezidentských volieb počká kandidát Andrej Kiska, je vyzdobený osvetlením vo farbe slovenskej trikolóry. Vo volebnej centrále Kisku sú desiatky novinárov nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska, Česka či Číny. Na zozname hostí, ktorí by mali volebnú noc tráviť spolu s Kiskom, sú aj verejne známe osoby ako herečka Zuzana Kronerová či hokejový tréner Ján Filc. V centrále zatiaľ nie sú, prišiel však investigatívny novinár Tom Nicholson. Samotný Kiska by mal prísť až po desiatej hodiny, teda po uzavretí volebných miestností.

Prvé výsledky hlasovania v dnešnom druhom kole prezidentských volieb by sa mohli objaviť na webe Štatistického úradu do pol hodiny po skončení hlasovania. „V tom okamihu, ako bude spracovaná a vložená do systému prvá zápisnica okrskovej volebnej komisie, sa otvorí web, kde budeme zverejňovať výsledky spracovaných okrskov,“ hovorí pre agentúru SITA predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. Podľa vlastných slov očakáva, že 25 minút po uzavretí volebných miestností by už mohla byť prvá zápisnica na webe. „Je to jednoduchšie, ako bolo prvé kolo, už vtedy sme mali prvé zápisnice k dispozícii do 30 minút,“ dodala.

Šéfka štatistikov pripomenula, že zápisnicu musí okrsková komisia doručiť fyzicky na obvodnú komisiu, kde ju pred vložením do systému skontrolujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok