Procházka sa vzdá mandátu, bude budovať politickú stranu

SITA TA3
27.3.2014 10:51

Na slovenskej politickej mape by mala vzniknúť čoskoro nová politická strana. Jej vznik dnes oznámil poslanec NR SR Radoslav Procházka. Pridať by sa k nemu mali aj poslanci Miroslav Beblavý a Andrej Hrnčiar.

S novou stranou sa chce Procházka zúčastniť už na jesenných komunálnych voľbách.

Procházka chce budovať sieť ľudí, s ktorými sa chce snažiť získať od ľudí čo najširšie poverenie na zmenu súčasných pomerov. Na premenu štátu na jednoduchý a spoľahlivý, v ktorom verejná služba bude ľuďom prinášať praktický úžitok. Pôjde o ľudí so silným životným príbehom. Procházka hovoril s viacerými starostami a primátormi najmä na strednom a východnom Slovensku. Spomenul však len primátorku Prievidze Katarínu Macháčkovú. Z poslancov oslovil len Hrnčiara a Beblavého, pretože nechce budovať azyl pre nespokojné parlamentné atómy. Strana má byť zložená z novej generácie ľudí. Už dnes má Procházka sieť pracovných skupín, ktoré majú pracovať na programe novej strany. V programe nebude chýbať zmena územnosprávneho členenia i volebného systému.

Procházka sa však poslaneckého mandátu nevzdá hneď, ale až po skončení májovej schôdze, teda niekedy v máji, alebo v júni. Na jeho miesto by do parlamentu mal nastúpiť prvý náhradník z KDH Marián Radošovský. Procházka totiž kandidoval na post poslanca NR SR za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), to však vo februári 2013 opustil. Procházka tvrdí, že vzdaním sa mandátu poslanca NR SR ide do rizika a ľudia ho vraj od toho odhovárali. „Je to strata na osobnom pohodlí i vplyve,“ povedal. Podľa neho však strany sa majú dostať do parlamentu cez voľby. „Chceme sa uchádzať o poverenie do služby a zmenu pomerov.“

Na Beblavého však Procházka chce naliehať, aby sa poslaneckého mandátu nevzdal, ale zostal v parlamente. „Ten praktický úžitok, ktorý jeho robota ako opozičného poslanca prináša ľuďom, je mimoriadny,“ vyhlásil Procházka s tým, že on sa vzdáva mandátu preto, lebo ako zakladateľ chce vyslať signál. To, že sa mandátu nevzdal hneď po odchode z KDH, Procházka zdôvodňuje tým, že vtedy by to nebolo poctivé voči ľuďom, pretože v NR SR by ho nahradil človek, ktorý dostal podstatne menej hlasov ako on a to bez takto zrozumiteľného dôvodu ako je dnes. „Dnes to zrozumiteľný dôvod má,“ dodal.

Smer-SD vníma Procházka ako súpera. „Našou ambíciou je nahradiť súčasnú vládu. Ľudia zo smeráckej stability nemajú nič,“ vyhlásil. Procházka zároveň tvrdí, že ak by bol možný reštart v súčasnej opozícii, nezakladal by novú stranu. „Ten typ zmeny, o ktorý sa chceme usilovať, sa na súčasnom pôdoryse opozície nedá. Preto som pripravený ísť do politického rizika,“ povedal.

Z parlamentu odchádza aj Hrnčiar

Poslanec NR SR Andrej Hrnčiar opúšťa poslanecký klub Most-Híd a po májovej schôdzi parlamentu odíde z parlamentu. Ako povedal dnes na tlačovej besede, rozhodol sa zakladať nový politický subjekt spolu s Radoslavom Procházkom. Svoj krok zdôvodnil tým, že za dva roky od volieb sa nepodarilo stredopravým stranám urobiť reštart. Podľa neho opozičné strany akoby stratili schopnosť oslovovať voličov. „Opúšťam klub a vydávam sa na ťažšiu cestu zakladania nového subjektu s Radoslavom Procházkom,“ povedal.

Hrnčiar tvrdí, že so stranou Most-Híd sa rozchádza v dobrom. „Nie sme rozhádaní,“ uviedol. Hrnčiar sa stal poslancov v roku 2012, keď kandidoval na kandidátke strany Most-Híd ako nezávislý. „Nedá sa neustále pôsobiť ako nezávislý. Vstup do politickej strany považujem za veľmi dôležitý,“ konštatoval. Hrnčiar nechcel povedať, aký bude nový názov strany. „Názov nie je dôležitý. Dôležitý je obsah,“ povedal. Za novú stranu sa bude Hrnčiar uchádzať o znovuzvolenie za primátora Martina v jesenných komunálnych voľbách.

Na vznik novej strany sa chystá Hrnčiar podľa potrieb prispieť z vlastných úspor. Akú sumu však venuje strane, nepovedal.

Na miesto Hrnčiara by mala do parlamentu nastúpiť bývalá poslankyňa NR SR Edita Pfundtner. Tá však už tiež nie je členkou strany. Odišla z nej krátko po parlamentných voľbách v roku 2012.

Pozrite si tlačovú besedu Radoslava Procházku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok