VšZP nechce podiely v kúpeľoch, plánuje ich predať

SITA
17.3.2014 10:50

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v súčasnosti vlastní podiel v štrnástich kúpeľoch. Považuje to však za konflikt záujmov a ako už nejaký čas deklaruje, akcie chce predať. V minulom roku sa jej to podarilo v prípade Kúpeľov Bojnice, a.s. a Kúpeľov Brusno, a.s.

VšZP nechce podiely v kúpeľoch, plánuje ich predať

Vlani sa pokúšala predať aj svoj 16,64-percentný podiel v Kúpeľoch Sliač a.s. Balík akcií ponúkla zvyšným dvom spoluvlastníkom, Fondu národného majetku SR a spoločnosti KK Company. "V rámci predkupného práva oň neprejavil záujem žiaden zo zostávajúcich akcionárov kúpeľov, iné ponukové konanie, okrem súčasných akcionárov kúpeľov, zatiaľ nebolo realizované," uviedla hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková. Hodnotu takmer 50 tisíc kusov svojich akcií vyčíslila štátna poisťovňa na vyše 882 tisíc eur. Ďalšie ponukové konanie by sa mohlo uskutočniť v druhom kvartáli tohto roka.

V prípade ostávajúcich trinástich kúpeľov musí VšZP dokončiť ocenenie svojich účastí. Následne, na základe doterajších skúseností s predajom predloží návrh ďalšieho postupu dozornej rade a valnému zhromaždeniu. "Vzhľadom na to, že pre VšZP ide o nadbytočný majetok neprinášajúci žiadnu „pridanú hodnotu“ a zároveň spôsobujúci možnú kolíziu záujmov VšZP voči majoritným akcionárom kúpeľov, vedenie spoločnosti plánuje všetky svoje akcionárske podiely v kúpeľoch predať najvyššej ponuke, primárne súčasným akcionárom týchto kúpeľov," uviedla Gašparíková.

VšZP je najväčšou zdravotnou poisťovňou na Slovensku. Jej 100-percentným akcionárom je štát. Na trhu pôsobí 15 rokov, pričom 64 % obyvateľov Slovenska patrí medzi jej klientov. V roku 2010 sa VšZP zlúčila so Spoločnou zdravotnou poisťovňou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok