EÚ aj USA zmrazia majetok ruským a ukrajinským prominentom

TA3 SITA TASR
17.3.2014 07:07

Európska únia v pondelok rozhodla o zavedení sankcií voči 21 osobám, ktorí majú byť zodpovední za súčasnú napätú situáciu na ukrajinskom Kryme. Reagovala tak na nedeľňajšie referendum, v ktorom sa obyvatelia tejto časti Ukrajiny rozhodli pripojiť k Rusku.

Medzi sankciami je uvalenie zákazu na vstup do ktorejkoľvek členskej krajiny EÚ ako aj zmrazenie účtov vedených v únii. Zoznam sankcionovaných osôb nezverejnili, majú však medzi nimi byť predstavitelia Ruska ako aj Ukrajiny, informuje spravodajský portál britskej stanice BBC.

Parlament Krymskej autonómnej republiky vyhlásil v pondelok nezávislosť potom, čo sa 96,6 percenta ľudí vyslovilo v referende za pripojenie tohto ukrajinského regiónu k Rusku. Formálne tiež požiadal o pripojenie Krymu k Ruskej federácii. Poslanci v prijatej rezolúcii stanovili, že všetok ukrajinský majetok na polostrove sa odteraz stane majetkom Krymu a pozastavili tiež platnosť ukrajinských zákonov.

Ashtonová: Sankcie budú varovaním EÚ pre Moskvu o vážnosti situácie

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová dnes na úvod rokovania ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Bruseli uviedla, že Európska únia predloží Moskve "ten najsilnejší možný odkaz", ktorý bude mať podobu sankcií. Zároveň však dodala, že únia si neželá zhoršovanie vzťahov s Ruskom.

"Posnažíme sa zaslať čo najsilnejšiu správu do Ruska, aby Moskva pochopila, aká vážna situácia nastala po takzvanom referende na Kryme," uviedla Ashtonová pred začiatkom rokovaní ministrov.

Európski diplomati sa dnes musia dohodnúť na cielených sankciách proti zodpovedným osobám z Ruska a z Ukrajiny (Krymu), ktoré budú mať podobu zmrazenia účtov v zahraničí a vycestovania do krajín EÚ.

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn však naznačil, že pôjde možno iba o "obmedzený zoznam sankcií". Pripomenul však, že Rusko bude znášať dôsledky krymského referenda, pretože to povedie k devalvácii rubľa, izolácie Ruska v Bezpečnostnej rade OSN a dokonca aj ku kritikám zo strany doterajších spojencov Moskvy ako napríklad Arménska či Kazachstanu.

"Rusko teraz vzbudzuje strach a vždy, keď sa objaví strach, investori odchádzajú preč a ekonomika trpí,"
uviedol Asselborn.

Obama nariadil uvalenie sankcií na 11 ruských a ukrajinských činiteľov

Prezident Spojených štátov Barack Obama oznámil dnes uvalenie sankcií na 11 ruských a ukrajinských predstaviteľov, ktorí sú údajne zodpovední za vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Sú medzi nimi aj dvaja blízki spolupracovníci ruského prezidenta Vladimíra Putina. Informovala o tom agentúra AP.

Obama nariadil zablokovanie účtov a zákaz vycestovať do Spojených štátov 11 ruským a ukrajinským občanom, ktorí sú pokladaní za hlavných vinníkov ruskej ozbrojenej invázie na Kryme.

Zoznam sankcionovaných zahŕňa vysokopostavených ruských predstaviteľov Vladislava Surkova, Sergeja Glazjeva, zástupcov Dumy Leonida Sluckého a Jelenu Mizulinovú, šéfa ústavnoprávneho výboru Rady federácie Andreja Klišasa, predsedníčku Rady federácie Valentinu Matvijenkovú a vicepremiéra Dmitrija Rogozina. Surkov a Glazjev sú kľúčoví spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina.

Reakcia sankcionovaného vicepremiéra Rogozina

Americké sankcie sa nedotknú tých ruských a ukrajinských predstaviteľov, ktorí nemajú účty a majetok v zahraničí, uviedol dnes ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorého citovala agentúra Reuters. "(Prezident USA Barack Obama) Čo urobíte s tými, ktorí nemajú v zahraničí ani účty ani nehnuteľnosti? Na také niečo ste nemysleli?" napísal dnes v mikroblogu na sieti Twitter Rogozin, ktorý je zodpovedný za ruský zbrojný priemysel.

Rogozin je jedným z 11 ruských a ukrajinských činiteľov, voči ktorým Spojené štáty zavedú sankcie za to, že sa podieľali na ruskom vojenskom zásahu na polostrove Krym.

Prvý podpredseda proruskej krymskej vlády Rustam Temirgalijev dnes uviedol, že Obamove sankcie pripojenie Krymského polostrova k Rusku nijako neovplyvnia.

Nemecké firmy sa obávajú ekonomických sankcií voči Rusku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok