Janukovyč: Nové vedenie v Kyjeve sa pokúša rozpútať občiansku vojnu

TASR TA3
11.3.2014 11:57

Nové vedenie Ukrajiny sa pokúša rozpútať občiansku vojnu, vyhlásil dnes zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Na tlačovej konferencii v ruskom Rostove na Done zdôraznil, že je stále legitímnym prezidentom a hlavným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny.

"Neukončil som predčasne svoju úradnú moc, som nažive, nebol som prepustený z úradu na základe procedúry, ktorú stanovuje ukrajinská ústava."

Janukovyč pripomenul, že Spojené štáty a niekoľko ďalších krajín o ňom vravia, že legitimitu stratil útekom z krajiny. "Opakujem, nikam som neutiekol. Keď radikáli začali obsadzovať vládne zariadenia a prezidentskú administratívu, keď sa nezákonne chopili moci, bol som v Charkove, potom v Donecku, potom na Kryme. V čase prevratu som neopustil územie Ukrajiny. Hneď ako to okolnosti dovolia, určite sa vrátim do Kyjeva. Prezidentské voľby naplánované na 25. mája sú absolútne nelegitímne, nezákonné, nie sú v súlade s článkom 103 Ústavy Ukrajiny," citovala Janukovyča agentúra RIA Novosti.

Svojim oponentom ďalej odkázal: "Vaše konanie spôsobilo, že Krym sa odštepuje. Prežijeme tento zmätok, ľuďom sa vyjasní, krajina povstane a zjednotí sa."

Janukovyč tvrdí, že za oponou "údajne kompetentnej vlády" pôsobí banda "neonacistov a fašistov, ktorá chce vybudovať armádu pod vlajkou Banderu a rozpútať občiansku vojnu".

"Chcem sa opýtať ochrancov týchto temných síl na Západe: Ste slepí? Stratili ste pamäť, Už ste zabudli, čo je to fašizmus? Som však presvedčený, že dôstojníci a vojaci Ukrajiny to vedia na rozdiel od vás, ministrov vážených európskych krajín... na rozdiel od darebákov, ktorí na Majdane prikázali strieľať do vlastných. Vojaci a dôstojníci chápu, za kým stojíte, a nebudú plniť vaše zločinné rozkazy."

Janukovyč pripomenul, že zákony USA zakazujú poskytovať finančnú pomoc vláde akéhokoľvek štátu, ktorého zákonne zvolený prezident bol zosadený "vo vojenskom prevrate alebo iným nezákonným rozhodnutím".
"Mám preto v úmysle obrátiť sa na Kongres, Senát a Najvyšší súd USA s naliehavým návrhom na právne posúdenie konania vlády tejto krajiny. Na základe vlastných zákonov nemáte právo prideľovať peniaze banditom," odkázal.

Išlo o už druhý prejav Janukovyča od úteku z Kyjeva v noci z 21. na 22. februára. Prvú tlačovú konferenciu mal 28. februára - takisto v Rostove na Done.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok