Barroso predstavil miliardovú finančnú pomoc pre Ukrajinu

TASR SITA TA3
5.3.2014 13:36

Európska komisia (EK) dnes rozhodla o poskytnutí balíka finančnej pomoci pre Ukrajinu. Predseda EK José Manuel Barroso oznámil, že pôjde o pomoc vo výške 11 miliárd eur, rozdelenú na obdobie najbližších rokov.

Barroso predstavil miliardovú finančnú pomoc pre Ukrajinu
SITA

Balík finančnej podpory je zameraný na sériu konkrétnych opatrení v krátkodobom a strednodobom horizonte pre podporu ukrajinskej ekonomiky a financií. Barroso spresnil, že táto pomoc by mala byť vnímaná ako príspevok exekutívy EÚ v rámci európskeho a medzinárodného úsilia na oživenie ekonomických a politických reforiem Ukrajiny.
Navrhnutá finančná podpora bude predmetom rokovania lídrov EÚ, ktorí sa vo štvrtok v Bruseli stretnú na mimoriadnom summite venovanom ukrajinskej kríze.

"Najbezprostrednejšou prioritou pre EÚ je prispieť k mierovému riešeniu súčasnej krízy, pri plnom rešpektovaní medzinárodného práva. Súčasne by sa medzinárodné spoločenstvo malo zmobilizovať k pomoci Ukrajine s cieľom stabilizovať jej hospodársku a finančnú situáciu," uviedol Barroso. Ako spresnil, balíček pomoci, ktorý dnes komisia navrhla, je cielene zameraný na pomoc reformne a inkluzívne orientovanej vlády v jej snahách o obnovu stabilnej a prosperujúcej Ukrajiny.

Vynaložená suma 11 miliárd eur bude podľa predsedu EK čerpaná z rozpočtu EÚ a z fondov medzinárodných finančných inštitúcií so sídlom v EÚ.

Barroso pripomenul, že kým niektoré z opatrení pre stabilizáciu ukrajinskej ekonomiky môžu byť vykonané rýchlo, ďalšie si budú vyžadovať dlhšie plánovanie a prípravu a takisto aj aktívnu podporu od Rady a Európskeho parlamentu.

EÚ zmrazí účty pre zneužitie štátnych fondov

Európska únia uviedla, že zmrazí účty 18 ľuďom zodpovedným za zneužitie fondov na Ukrajine. Ministri zahraničia 28 členských krajín schválili zoznam mien v stredu. Identity sankcionovaných však budú oficiálne zverejnené až vo štvrtok vo vestníku EÚ a budú platiť nasledujúcich 12 mesiacov. Diplomati uviedli, že terajšie zverejnenie mien by mohlo dať potrestaným poslednú šancu vybrať si svoje peniaze. Stredajší krok nasleduje po podobných opatreniach zo strany Švajčiarska a Rakúska z minulého týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok