Slováci chcú v Izraeli nadviazať na výkon z Poľska

SITA TA3
4.3.2014 16:54

Futbalisti slovenskej reprezentácie absolvujú v stredu 5. marca prvý zápas v tomto kalendárnom roku. Ich súperom v medzištátnom prípravnom súboji budú v Netanyi domáci Izraelčania. Stretnutie sa začne o 18.30 h SEČ a povedú ho nemeckí arbitri. Úloha hlavného rozhodcu pripadla Christianovi Dingertovi, asistentov mu budú robiť Holger Henschel a Marco Achmüller. Náhradným arbitrom je Izraelčan Eitan Šmuelevič.

"Dlhší čas sme spolu neboli. Prakticky s týmto kádrom sme odohrali v novembri prípravný duel proti Poliakom. Veľmi som sa tešil na stretnutie s chlapcami a bol by som rád, keby nadviazali na výkon z Poľska," pripomenul novembrové prípravné meranie síl vo Vroclave tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák. Jeho zverenci vyhrali v spomenutom stretnutí 2:0, o štyri dní neskôr však značne oslabený výber SR iba remizoval s Gibraltárom 0:0.

Rovnako aj pre "Svätú zem" to bude úvodný duel v tomto roku. Izraelčania ťahajú šnúru piatich stretnutí bez úspechu, naposledy zvíťazili 2. júna 2013 nad Hondurasanmi v medzištátnom prípravnom meraní síl. V kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie obsadili v F-skupine tretiu pozíciu za Rusmi a Portugalčanmi. Práve poznatky zo zápasov proti týmto dvom účastníkom tohtoročného svetového šampionátu sú smerodajné pre J. Kozáka. "Izrael som videl v zápasoch proti Severnému Írsku, Rusku a Portugalsku. Príjemne ma prekvapili, hrali sebavedomo. Sú to kvalitní hráči, technicky na vysokej úrovni, dobre kombinujú. Remizovali s Portugalčanmi, rovnako aj nešťastne doma s hráčmi Severného Írska a v Rusku bolo po prvom polčase 0:0. Potom mali v tom stretnutí hluchú desaťminútovku, v ktorej inkasovali dva góly," povedal krátko pred utorňajším odletom do Tel Avivu 59-ročný rodák z Matejoviec nad Hornádom a doplnil: "Mám jasno o našej zostave, ale niektorí hráči ešte neabsolvovali poriadnu tréningovú jednotku. Potrebujem ich vidieť ešte na utorňajšom oficiálnom predzápasovom tréningu. Môžeme striedať šiestich hráčov, využijeme všetky možnosti. Chceme vyskúšať Samuela Štefánika, v Holandsku hráva pravidelne. Norbert Gyömbér by mohol byť alternatívou na pozícii defenzívneho záložníka. Filip Kiss bol v silnom Cardiffe, kde nedostával priestor. Po prestupe do Škótska sa mu darí veľmi dobre, je to hráč, ktorý už má niečo za sebou a chcem ho vidieť v konkurencii našich futbalistov."

Najväčšou hviezdou v nominácii izraelskej reprezentácie je stredopoliar gréckeho PAOK-u Solún Berbas Natcho. Vo výbere trénera Eliho Guttmana chýbajú známe mená Yossi Benayoun (Queens Park Rangers), ktorý v minulosti pôsobil aj Arsenale Londýn, FC Chelsea či FC Liverpool a Tal Ben Haim, obranca Standardu Liége so skúsenosťami z anglickej Premier League. Pozvánku však dostal jeho menovec - útočník Maccabi Tel Aviv. "Hráčov z Izraela veľmi nepoznám, dlho som ich nevidel hrať. Určite si však pozrieme videá a dobre sa pripravíme na tento náročný súboj," uviedol ešte v nedeľu pri príležitosti zrazu Slovákov v Senci Vladimír Weiss.

V predchádzajúcich vzájomných súbojoch Slováci dvakrát zvíťazili 1:0 (6. septembra 1995 v Košiciach a 18. augusta 1999 v Bratislave), raz sa zrodila remíza 2:2 (12. októbra 1994 v Tel Avive). Izrael je v renkingu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na 56. pozícii, tímu SR patrí 54. priečka. 

Predpokladaná zostava SR:

J. Mucha - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Pečovský, Gyömbér - Mak, Hamšík, Weiss - A. Nemec

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok