Gašparovič: Na Ukrajine došlo k porušeniu medzinárodného práva

TA3
3.3.2014 19:32

Vypätá situácia na Ukrajine sa musí riešiť s chladnou hlavou. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico po stretnutí u prezidenta Ivana Gašparoviča. Slovensko chce o ďalšej stratégii a postoji voči Rusku rokovať na úrovni Európskej únie. Situácia na slovensko-ukrajinskej hranici je nateraz pokojná, hliadky však pracujú v posilnenom režime.

Fico mal reagovať tvrdšie, hovoria niektorí kandidáti na prezidenta

Niektorí prezidentskí kandidáti sú presvedčení, že premiér Robert Fico mal vo vzťahu k situácii na Ukrajine reagovať tvrdšie. Diskusie prezidentských kandidátov denníka Sme a týždenníka Trend s najvyššími šancami dostať sa do druhého kola volieb sa zúčastnili Andrej Kiska, Pavol Hrušovský, Milan Kňažko a Radoslav Procházka. Robert Fico sa diskusie nezúčastnil.

"Volil by som oveľa tvrdšie, menej diplomatickejšie a ostré postoje," povedal Hrušovský. Situáciu na Ukrajine vníma ako agresiu cudzieho štátu na nezávislé územie iného štátu. Kiska je presvedčený, že o území Ukrajiny by mali rozhodnúť jej občania. "Je to ich územie a Ukrajina je suverénnym štátom," dodal. Postoj premiéra bol podľa neho vlažný. "Je to agresia a bolo potrebné to jasne povedať," povedal Kiska.

Kňažko vyhlásil, že Ukrajina je postupne obsadzovaná agresormi a túto agresiu treba jednoznačne odsúdiť. Podľa neho však treba tiež vážiť slová. "Ak sa uvažuje o referende na Kryme, takéto referendum v bývalej Juhoslávii spôsobilo veľmi ťažkú a špinavú vojnu," povedal Kňažko. Ukrajinskej vláde by podľa svojich slov poradil, aby trochu zmiernila tvrdé pravidlá vo vzťahu k národnostným menšinám a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby nepovažoval Európsku úniu za nepriateľa.

"Vlažné reakcie vlády Slovenskej republiky sú výsledkom jednej konkrétnej osobnej ambície ministra zahraničných vecí (Miroslava Lajčáka – pozn. TASR) získať post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov a on dnes počíta hlasy," povedal Procházka. Slovensku sa podľa neho podarilo vybudovať si reputáciu krajiny, ktorá dokáže spoľahlivo a účinne moderovať spory, najmä tie, ktoré vznikli na východe alebo juhovýchode od jeho hraníc. "Neschopnosť nazvať inváziu inváziou a agresiu agresiou nám túto výhodu môže vziať," myslí si Procházka.

Záznam z TB najvyšších ústavných činiteľov SR: Kríza na Ukrajine

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok