Ukrajinský parlament žiada Putina, aby nedopustil vyslanie vojska

TASR TA3
2.3.2014 08:39

Ukrajinský parlament dnes na zasadnutí v Kyjeve vyzval na vyslanie medzinárodných pozorovateľov a na poskytnutie pomoci nevyhnutnej na zabezpečenie svojich jadrových objektov.

Nového hlavného veliteľa námorníctva po dni odvolali pre vlastizradu

Šéfa ukrajinského námorníctva Denisa Berezovského dnes odvolalo velenie ukrajinskej armády z funkcie a bude čeliť vyšetrovaniu za vlastizradu po tom, ako vyjadril vernosť proruskej vláde ukrajinského autonómneho regiónu Krym. Oznámila to podľa agentúry AP námestníčka Národného bezpečnostného úradu Ukrajiny Viktoria Sjumarová.

Berezovského vo funkcii nahradil admirál Serhyj Hajduk.

Ruská televízia odvysielala Berezovského prísahu vernosti novým proruským lídrom Krymu.

"Počas blokády sídla ukrajinského námorníctva zo strany ruských vojsk odmietol klásť odpor a zložil zbrane. Kancelária prokuratúry začala vyšetrovanie Denisa Berezovského za trestný čin vlastizrady," konštatovala Sjumarová.

Berezovského v sobotu vymenoval do funkcie sobotu dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Ukrajinskí poslanci, ktorí sa zúčastnili na dnešnom zasadnutí, vyzvali signatárov Budapeštianskeho memoranda splniť si svoje záväzky o poskytnutí ochrany Ukrajine. Súčasne žiadali vyslať na Ukrajinu medzinárodných pozorovateľov, aby sa oboznámili s reálnou situáciou.

Parlament súčasne prijal uznesenie, v ktorom vyzýva ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nedopustil vyslanie ruských jednotiek na Ukrajinu a nariadil návrat tých, ktoré opustili svoje základne na ukrajinskom území, do miest ich trvalej dislokácie.

Okrem toho parlament navrhol vytvoriť komisiu, ktorej členovia by rokovali s Ruskom o spôsoboch urovnania súčasnej výbušnej situácie na Kryme.

Ukrajinský parlament sa na ďalšom rokovaní zíde v utorok, informovali ukrajinské tlačové agentúry.

Ukrajinská vláda sa vrátila k prípravám na pridruženie k EÚ
Ukrajinská vláda zrušila vládne uznesenie z 21. novembra 2013 a obnovila aktivity smerujúce k pridruženiu krajiny k EÚ. Informovala o tom dnes poslankyňa ukrajinského parlamentu Lesia Orobecová.

Napriek dlhodobým prípravám vláda Mykolu Azarova v novembri odmietla podpísať asociačnú zmluvu s EÚ, pričom ako dôvod uviedla nedostatočnú podporu ukrajinskej ekonomiky zo strany EÚ v podmienkach, keď Rusko pohrozilo, že po podpísaní asociačnej zmluvy zablokuje dovoz ukrajinskej produkcie do Ruska.

V decembri sa potom ukrajinské vedenie s Ruskom dohodlo na pôžičke vo výške 15 miliárd dolárov a na znížení cien za plyn o jednu tretinu. Tento krok mnohí pozorovatelia označili za potvrdenie zámeru Ukrajiny orientovať sa na spoluprácu s Ruskom.

Turčynov vyzval na stiahnutie ruských jednotiek, Ukrajinci sa nevzdávajú

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyzval dnes svetových lídrov, aby podnikli reálne kroky na pomoc jeho krajine, ktorá sa podľa jeho slov ocitla na pokraji katastrofy. Kroky ruského prezidenta Vladimira Putina podľa Turčynova smerujú k vypovedaniu vojny.

"Akýkoľvek pokus o útok na vojenské zariadenia je v skutočnosti priamou vojenskou agresiou proti našej krajine," deklaroval Turčynov. Dodal, že zodpovednosť za ňu bude niesť ruské vojenské a politické vedenie. Zopakoval, že Rusko nemá žiadny dôvod na "akt agresie" voči Ukrajine. "Všetky vyhlásenia o ohrození ruských občanov alebo po rusky hovoriacich Ukrajincov sú vymyslené," zdôraznil Turčynov.
Turčynov dnes na brífingu v Kyjeve uviedol, že situácia na Krymskom polostrove je stále napätá.
Informoval, že v noci nadnes velenie ruských ozbrojených síl, konkrétne Severokaukazského vojenského okruhu, dalo ukrajinským vojakom ultimátum, aby dnes do 05.00 h miestneho času zložili zbrane a vzdali sa. Po vypršaní ultimáta k útoku nedošlo, dodal Turčynov s tým, že situácia je stále veľmi napätá.
V súvislosti s ultimátom sa Turčynov v noci nadnes neúspešne pokúšal spojiť s Putinom i ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Napokon kontaktoval aspoň predsedu dolnej komory parlamentu Sergeja Naryškina, ktorého upozornil na neprípustnosť podobných krokov.
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes po zasadnutí ukrajinského parlamentu, ktoré sa konalo za zavretými dverami, apeloval na Putina, aby stiahol ruské jednotky redislokované na Krymskom polostrove. Jaceňuk, podobne ako Turčynov, uviedol, že "sme na pokraji katastrofy".
Ukrajinský premiér vyhlásil, že príslušníci Čiernomorskej flotily Ruskej federácie a jej vojenský kontingent, ktorý sa nachádza na Krymskom polostrove, sa v súčasnosti dopúšťajú provokácií s cieľom zmeniť súčasný konflikt na ozbrojený. K provokáciám podľa neho dochádza "systematicky, prakticky každú polhodinu".
"Domnievame sa, že tento konflikt musí byť okamžite vyriešený všetkými dostupnými nástrojmi a metódami, v prvom rade však pokojnou cestou," zdôraznil Jaceňuk podľa agentúry UNIAN.
Ukrajinské ministerstvo obrany dnes vydalo oficiálne vyhlásenie, v ktorom odmietlo informácie niektorých médií, že ukrajinskí vojaci na Ukrajine masovo opustili svoje jednotky a požiadali o uvoľnenie z ozbrojených síl.
Ministerstvo obrany priznalo, že základne ukrajinskej armády na Kryme sú obkľúčené ruskými ozbrojencami, ale ukrajinskí vojaci podľa neho zostávajú pokojní a verní prísahe a rokovaniami sa snažia zabrániť krviprelievaniu. Žiadosti ruských ozbrojencov, aby zložili zbrane, ukrajinskí vojaci odmietajú, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obrany. Areály vojenských objektov ozbrojených síl Ukrajiny sú pod kontrolou ukrajinských vojakov, ubezpečil rezort obrany.

Na demonštrácii proti vojne na Ukrajine zaržali vyše sto ľudí

Niekoľko desiatok účastníkov protivojnovej demonštrácie zadržala dnes ruská polícia v centre Moskvy. Informoval o tom spravodajský server Gazeta.ru.

Podľa servera OVD-Info polícia zadržala 134 ľudí, z nich 105 v blízkosti budovy ruského ministerstva obrany, pred ktorým protestovali proti akciám ruských jednotiek na Krymskom polostrove.

Účastníci protestu skandovali "Nie vojne", "Ruky preč od Ukrajiny", či "Hanba!", spievali ukrajinskú hymnu a mávali ukrajinskými vlajkami. Cieľom pochodu asi 400-500 ľudí rôzneho veku bolo Červené námestie v blízkosti Kremľa, ktorý je oficiálnym sídlom ruského prezidenta.

Server Rosbalt informoval aj o zadržaných na Isaakijevskom námestí v Moskve, kde sa konalo zhromaždenie proti vyslaniu ruských vojsk na Ukrajinu.

V centre Kyjeva, na Námestí nezávislosti, sa dnes krátko po poludní začal veľký míting, ktorý je venovaný situácii na Kryme a najnovším krokom ruského vedenia. Podľa odhadov na začiatku akcie bolo na námestí asi 7000 ľudí. Zhromaždenie sa už tradične začalo modlitbou.

Veľké protivojnové demonštrácie sa dnes konali aj vo viacerých ďalších mestách Ukrajiny, vrátane Užhorodu, Luganska či Odesy, informovala agentúra UNIAN.

O aktuálnej situácii na Ukrajine nám povie viac náš spolupracovník, spravodajca Českého rozhlasu pán Ondřej Bouda.

Ruské jednotky obsadili ďalšie letisko, na Ukrajine kontaktujú záložníkov

Ruské jednotky obsadili bývalé letisko v meste Džankoj na východnom pobreží Krymského polostrova, informovali dnes ukrajinské i ruské médiá. Podľa agentúry Interfax bolo zaznamenaných aj viacero prípadov, keď neznámi "vyjednávači" prehovárali ukrajinských vojakov, aby zložili zbrane a prešli na stranu "legitímnej vlády" Krymskej republiky.

Po areáli letiska v Džankoji sa stále presúvajú nákladné autá typu KAMaz s ruskými evidenčnými značkami, spresnilo ukrajinské Centrum novinárskeho prieskumu. Podľa slov jeho spravodajcu po obvode letiska stoja vojaci s guľometmi a automatickými zbraňami.

Agentúra UNIAN informovala, že po trase Charkov-Simferopoľ na Krym stále prichádzajú ďalšie vozidlá s ruskými ŠPZ, ktoré sa zastavujú v Džankoji. UNIAN pripomína, že na územie Krymu od soboty večera vchádzajú autobusy s Rusmi vo vojenských uniformách bez rozlišovacích znakov. Podľa miestnych obyvateľov sa označujú za kozákov.

Agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na zdroje na ukrajinskom ministerstve obrany informovala, že ruskí vojaci pod hrozbou použitia zbraní v sobotu večer odviezli z kasární ukrajinskej armády v meste Sudak na Kryme automatické zbrane, pištole a muníciu.

V Sevastopole zasa v sobotu obsadili výcvikové centrum ukrajinského námorníctva.

Predstaviteľ dočasného ukrajinského prezidenta na Kryme Serhij Kunicyn dnes podľa UNIAN ubezpečil, že ukrajinskí vojaci a štátni úradníci zostávajú verní ústave Ukrajinskej republiky.

"Oni slúžia národu Ukrajiny, nie Turčynovovi, či Kunicynovi," spresnil Kunicyn, ktorý uviedol, že nemá informácie o tom, že by niektorý zo štátnych úradníkov vypovedal prísahu.

Napriek tomu, že Turčynov neuznal novú krymskú vládu, Kunicyn jej členom odporúča, aby pokračovali v práci, pretože "v danej situácii je nutný dialóg".

Kunicyn upozornil, že v súvislosti s vývojom situácie treba brať do úvahy aj fakt, že na území autonómnej Krymskej republiky žije 25 percent etnických Ukrajincov a 15 percent etnických Tatárov, ktorí "kategoricky nesúhlasia s vyslaním ruských jednotiek na Krym".

V súvislosti s vývojom na Krymskom polostrove uviedol v sobotu dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov ukrajinské ozbrojené sily do stavu najvyššej bojovej pohotovosti. Radikálne hnutie Pravý sektor vyzvalo svojich príslušníkov na mobilizáciu. Ako dnes na svojej stráne na sieti Facebook uviedol poslanec ukrajinského parlamentu Andrij Parubij, vojenské správy vo viacerých mestách, napríklad v Kyjeve či meste Kryvyj Rih, kontaktujú mužov v zálohe, aby sa dostavili na preškolenie. Armádni predstavitelia pritom nepoužívajú termín "mobilizácia".

Uvedenie ukrajinskej armády do najvyššej bojovej pohotovosti je reakciou na sobotňajšie rozhodnutie ruskej Rady federácie, hornej komory parlamentu, ktorá súhlasila s vyslaním ruských jednotiek na Krym.

Ukrajinský parlament pripravuje plán na urovnanie krízy v krajine, Kyjev v ňom žiada o dialóg s Moskvou.

Konvoj ruských jednotiek sa vydal zo Sevastopoľa na Simferopoľ

Kolóna ruských vojenských vozidiel s vojakmi smeruje ku krymskej metropole Simferopoľ, informovali dnes spravodajcovia tlačovej agentúry AP.

Spresnili, že na ceste vedúcej z prístavu Sevastopoľ, kde sídli ruská Čiernomorská flotila, do Simferopoľa dnes zaregistrovali 12 vojenských nákladných áut prevážajúcich vojakov. V kolóne bolo aj bojové vozidlo Tiger s guľometom a dve sanitky.

AP konštatuje, že ruskí vojaci sa v sobotu zmocnili strategicky dôležitého Krymského polostrova bez jediného výstrelu. Nová vláda v Kyjeve podľa AP nebola schopná na túto situáciu reagovať.

Ruský prezident Vladimir Putin vzápätí odmietol výzvy zo Západu, aby svoje ozbrojené sily z Krymu stiahol. Trvá na tom, že Rusko má právo chrániť svoje záujmy a rusky hovoriace obyvateľstvo na Kryme i v iných častiach Ukrajiny.

Server Interfax.ru dnes informoval, že ukrajinskí vojaci dislokovaní na Kryme "masovo prechádzajú" na stranu nového krymského proruského vedenia, ktoré nová vláda v Kyjeve neuznala. Ukrajinskí vojaci opustili mnohé vojenské základne na Kryme, pričom tam zanechali zbrane a muníciu. Objekty sú teraz pod kontrolou krymskej domobrany, uviedol Interfax.

Spravodajca Interfaxu informoval, že ukrajinskí vojaci na Kryme "masovo" podpisujú žiadosti o prepustenie z ozbrojených síl, rovnako badať aj "hromadný" prechod vojakov na stranu novej krymskej vlády.

Pozrite si dianie na Ukrajine naživo

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok