Janukovyč sa cíti stále prezidentom, Rusko ho ochráni

TASR
27.2.2014 12:03

Viktor Janukovyč sa stále považuje za zákonne zvoleného prezidenta Ukrajiny. Uviedol to vo vyhlásení adresovanom občanom, ktoré dnes dostala ruská agentúra Interfax.

Janukovyč sa cíti stále prezidentom, Rusko ho ochráni
SITA/AP

"Ja, Viktor Janukovyč, sa obraciam na ľud Ukrajiny. Stále sa považujem za legitímnu hlavu ukrajinského štátu, zvolenú na základe slobodnej vôle ukrajinských občanov," uvádza sa v Janukovyčovom vyhlásení.

Rozhodnutia prijímané parlamentom (Verchovnou radou) považuje Janukovyč za nelegitímne. Dôvodom je aj to, že sa schvaľujú v neprítomnosti mnohých členov jeho Strany regiónov a ostatných poslaneckých klubov, ktorí sa obávajú o svoje životy. Niektorí poslanci boli podľa neho vystavení fyzickému násiliu a protizákonne museli opustiť územie Ukrajiny.

Janukovyč ďalej vyzval ruské orgány, aby zaistili jeho osobnú bezpečnosť. "Na moju adresu a adresu mojich kolegov zazneli vyhrážky smrťou. Preto som nútený požiadať orgány Ruskej federácie, aby zabezpečili moju osobnú bezpečnosť pred akciami extrémistov," píše Janukovyč vo vyhlásení.

Zosadený prezident si myslí, že dohoda o riešení krízy na Ukrajine, ktorú 21. februára podpísal v prítomnosti troch ministrov zahraničných vecí EÚ so zástupcami opozície, sa neplní. Vo vyhlásení konštatuje, že "v uliciach mnohých miest (na Ukrajine) bujnie extrémizmus". "Nemôžem byť ľahostajný k tragickým udalostiam v mojej krajine," tvrdí Janukovyč.

Akýkoľvek príkaz o nasadení ozbrojených síl a ďalších silových štruktúr na Ukrajine bude podľa neho nezákonný a pôjde o trestný čin. "Ako zákonný prezident som neumožnil ozbrojeným silám Ukrajiny zasahovať do prebiehajúcich politických udalostí a prikazujem to aj teraz," uviedol Janukovyč.

Od podpísania dohody s opozíciou sa nevie, kde sa Janukovyč nachádza. Objavili sa nepotvrdené informácie, že je v Charkove, Donecku alebo v Sevastopole. Podľa ruskej agentúry RBK sa momentálne nachádza v sanatóriu Barvicha pri Moskve . Na druhý deň po podpise ho parlament odvolal z funkcie a na základe obvinenia z účasti na masovej vražde civilistov počas protestov na Ukrajine bol naňho vydaný medzinárodný zatykač.

"V súvislosti so žiadosťou prezidenta Janukovyča o zaistenie jeho osobnej bezpečnosti oznamujeme, že žiadosti bolo vyhovené na území Ruskej federácie," cituje agentúra Interfax ruský oficiálny zdroj. Z vyjadrenia ale zatiaľ jednoznačne nevyplýva, čije Janukovyč na území Ruskej federácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok