Čína zaviedla sviatky pripomínajúce porážku Japonska

TASR
27.2.2014 10:55

Čínsky parlament schválil dnes dva nové sviatky pripomínajúce udalosti súvisiace s vojenskými konfliktami s Japonskom. Oznámila to agentúra Sinchua.

Čína zaviedla sviatky pripomínajúce porážku Japonska
SITA

"Deň víťazstva čínskeho ľudu nad japonskou agresiou" pripadá na 3. septembra a bude pripomínať výročie porážky Japonska v druhej svetovej vojne. Zákonodarcovia okrem toho ustanovili 13. december za "pamätný deň obetí zabitých japonskými agresormi počas Nankinského masakru v 30. rokoch (20. storočia)".

Zavedenie oboch sviatkov schválili účastníci tohtotýždňového zasadnutia stáleho výboru čínskeho parlamentu, ktorý disponuje právomocou samostatného schvaľovania legislatívnych návrhov. Medzi Japonskom a Čínou vypukol v rokoch 1937-45 vojenský konflikt, takzvaná druhá čínsko-japonská vojna, ktorá sa prevažne odohrávala v kontexte druhej svetovej vojny.

Počas Nankinského masakru z prelomu rokov 1937-38 okupačná japonská armáda popravila 300.000 čínskych civilistov a vojakov. Zabíjanie bolo spojené s masovým znásilňovaním a ničením vtedajšieho hlavného mesta Nanking.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok