V Sýrii zatkli príbuzných členov opozičnej delegácie zo Ženevy

TASR
27.2.2014 07:15

Sýrske úrady zatkli v stredu rodinných príslušníkov členov opozičnej delegácie, ktorí sa zúčastnili na ženevských mierových rozhovoroch o Sýrii. Všetkým skonfiškovali osobný majetok a označili ich za teroristov. Informovala o tom dnes agentúra Sinchua.

V Sýrii zatkli príbuzných členov opozičnej delegácie zo Ženevy
SITA

Americké ministerstvo zahraničia vyzvalo Sýrsku vládu, aby všetkých zatknutých "okamžite a bezpodmienečne" prepustila, vrátane Mahmúda, brata jedného z členov opozičnej delegácie Muhammada Sabru.

"Opozičnej delegácii musí byť umožnené v bezpečí a pokoji pracovať na politickej transformácii (Sýrie), na ktorú vyzvala Bezpečnostná rada OSN, ako aj ženevské komuniké," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Jen Psakiová.

Druhé kolo medzinárodnej mierovej konferencie o Sýrii medzi predstaviteľmi sýrskej vlády a opozície, ktoré sa konalo v Ženeve, sa skončilo v polovici februára bez hmatateľných výsledkov. Predstavitelia sýrskej vlády a opozície sa nedohodli ani na termíne ďalšieho kola rozhovorov.

Takmer trojročný sýrsky konflikt sa začal ako pokojné protesty proti dlhoročnej vláde prezidenta Bašára Asada, ale po tvrdých zásahoch vládnych síl proti demonštrantom sa protesty zmenili na ozbrojené povstanie. Boje skĺzli do občianskej vojny, v ktorej prišlo o život už vyše 130.000 ľudí a viac ako šesť miliónov obyvateľov muselo ujsť zo svojich domovov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok