V Kyjeve horia barikády, nepokoje si vyžiadali najmenej 26 mŕtvych

SITA TASR TA3
19.2.2014 07:11

Najvyšší bezpečnostný orgán Ukrajiny v stredu oznámil začatie celoštátnej "protiteroristickej operácie", ktorá nasleduje po zatiaľ najkrvavejšom násilí v Kyjeve od vypuknutia vlny protivládnych nepokojov.

Janukovyč odvolal armádneho náčelníka

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v stredu odvolal náčelníka generálneho štábu tamojšej armády Volodymyra Zamanu. Informujú o tom zahraničné spravodajské portály odvolávajúce sa na internetovú stránku prezidenta, dôvody odvolania v čase krvavých nepokojov sú však zatiaľ nejasné.

Zamana opúšťa funkciu po tom, ako Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) oznámila začatie celoštátnej "protiteroristickej operácie", na ktorej by sa podľa ministerstva obrany mohla podieľať i armáda. Rezort však popiera správy, podľa ktorých už vojaci zamierili k Námestiu nezávislosti v Kyjeve, aby rozohnali vzdorujúcich protivládnych aktivistov.

Protiteroristickú operáciu rozšírili na celú krajinu

Najvyšší bezpečnostný orgán Ukrajiny v stredu oznámil začatie celoštátnej "protiteroristickej operácie", ktorá nasleduje po zatiaľ najkrvavejšom násilí v Kyjeve od vypuknutia vlny protivládnych nepokojov. Informuje o tom ruský spravodajský portál RIA Novosti citujúci šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Olexandra Jakymenka, ktorý konanie protivládnych skupín označil za "úmyselné teroristické činy".

Poriadkové sily uskutočnili ešte v utorok "protiteroristickú operáciu" na Námestí nezávislosti v centre hlavného mesta, kde sa k táboriacim aktivistom pridali tisíce demonštrantov po tom, ako pochod k parlamentu vyústil do stretov s políciou.

Oblasť Ľvova vyhlásila nezávislosť, Krym chce späť k Rusku

Západoukrajinská Ľvovská oblasť vyhlásila v stredu nezávislosť od centrálnej vlády v Kyjeve. Ako informovala agentúra Interfax, výkonný výbor miestnej Ľudovej rady oznámil, že preberá zodpovednosť za osud celej oblasti a jej obyvateľov.

Ľudová rada je novovzniknutý opozičný orgán, ktorý neuznáva vládu prezidenta Viktora Janukovyča. Opoziční aktivisti obsadili v utorok večer skoro všetky vládne úrady v Ľvovskej oblasti vrátane prokuratúry a polície. Miestny parlament následne zvolil Ľudovú radu, ktorá prevzala úlohu samosprávy a vyhlásila nezávislosť od vlády v Kyjeve.

"Moc v Ľvovskej oblasti stále zostáva v rukách zvolenej miestnej rady a jej výkonných výborov. Väčšina policajných oddelení sa tiež pridala na stranu ľudí a podriadila sa Ľudovej rade," píše sa vo vyhlásení nového orgánu. Iná situácia je v Krymskej oblasti na juhu krajiny, ktorá žiada o pričlenenie k Rusku.

Ukrajina Ľvov protesty (SITA).jpg

Ministerstvo obrany popiera správy o posilách pre Kyjev

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes oficiálne dementovalo šíriace sa informácie o redislokácii vojakov a bojovej techniky do Kyjeva na potlačenie protivládnych nepokojov. Informovala o tom agentúra UKRINFORM.

Tá priniesla správu, že ministerstvo obrany v súvislosti s výbušnou situáciou v krajine posilňuje ochranu svojich objektov, najmä tých, ktoré slúžia ako muničné sklady. Zrejme ide o reakciu na situáciu, keď sa demonštranti v Kyjeve v utorok zmocnili Domu dôstojníkov, ktorý patrí armáde.

Agentúra UNKRINFORM v súvislosti so spomínanými fámami pripomenula, že bývalý minister obrany Anatolij Hrycenko dnes vyhlásil, že Pavel Lebedev, ktorý je poverený vedením rezortu obrany, údajne vydal rozkaz, aby z Dnipropetrovska do Kyjeva vyslali 500 príslušníkov tamojšej paradesantnej brigády v plnej bojovej pohotovosti.

Počet obetí stúpol na 26

Najnovšia vlna protivládnych nepokojov na Ukrajine má ďalšiu obeť po tom, ako dnes v nemocnici podľahol strelným zraneniam novinár kyjevského denníka Vesti. 

Podľa informácií ukrajinského ministerstva zdravotníctva prišlo od utorka o život najmenej 26 ľudí: 16 demonštrantov a desať príslušníkov zasahujúcich jednotiek. Ďalších 241 ľudí utrpelo zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu.

Zasahujúce jednotky obkľučujú Námestie nezávislosti

Ako informovala agentúra UNIAN, zásahové jednotky dnes skoro ráno tesnejšie zovreli obkľúčenie kyjevského Námestia nezávislosti, ktoré je dostupné už len jednou ulicou. UNIAN predpokladá, že cieľom operácie je úplné odrezanie Majdanu od zvyšku mesta.

Domobrana, ktorá sa na námestí sformovala počas dvoch mesiacov protivládnych mítingov, bráni "svoje" územie barikádami z kusov dreva a pneumatík, ktoré podpaľuje.

Kijev protesty zranení (SITA).jpg
Kijev centrum satelitné zábery (SITA).jpg

Kličko sa s Janukovyčom nedohodol

Vyhlásenie prímeria, ktoré s cieľom uchrániť ľudské životy žiadali na nočných rokovaniach s prezidentom Viktorom Janukovyčom opoziční lídri, sa nepodarilo dosiahnuť. Informovala dnes tlačová služba opozičnej strany Vlasť. Jej líder Arsenij Jaceňuk spresnil, že Janukovyč a jeho ľudia im "fakticky navrhli vzdať sa a opustiť územie Majdanu".

"Keďže nebolo vyhlásené prímerie a vedenie krajiny ani nemá v úmysle to urobiť, skutočne sme sa ocitli na prahu najdramatickejšej strany dejín nášho národa," uviedol Jaceňuk a dodal, že opoziční lídri zostanú s ľuďmi. "Na Majdane sú pokojní ľudia, majú právo byť tam a pokračovať vo svojom pokojnom proteste," dodal.

Podľa lídra opozičnej strany UDAR Vitalija Klička reaguje Janukovyč na vzniknutú situáciu neadekvátne, keď nepristúpil na prímerie.

Kyjevská radnica dnes informovala, že doprava v meste, najmä v jeho centre, bude obmedzená. Nebude premávať ani metro. Okrem toho radnica vyzvala majiteľov obchodov a zariadení v centre mesta, aby dnes svoje prevádzky neotvárali.

Kijev protesty (SITA).jpg

Janukovyč varoval opozíciu, aby sa nespájala s radikálmi

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyzval dnes predstaviteľov opozície, aby sa dištancovali od radikálnych živlov a varoval ich, že ak neuposlúchnu, "bude sa s nimi rozprávať inak". Informovala o tom agentúra Reuters.

Janukovyč vo svojom vyhlásení taktiež uviedol, že niektorí predstavitelia protivládnej opozície zašli priďaleko, keď vyzvali svojich podporovateľov, aby si na protestné zhromaždenie na hlavnom kyjevskom námestí priniesli so sebou zbrane.

Ukrajinský prezident takýchto ľudí nazval "zločincami" a pohrozil, že za svoje činy budú postavení pred spravodlivosť.

Viktor Janukovyč (SITA).jpg

Pozrite si živý prenos z Majdanu


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok