Rusko predložilo vlastný návrh rezolúcie OSN o Sýrii

TASR TA3
13.2.2014 07:33

Rusko predložilo vlastný návrh rezolúcie OSN o humanitárnej kríze v Sýrii po oznámení, že bude vetovať rezolúciu podporenú západnými a arabskými krajinami, ktorá hrozí sankciami voči Damasku. S odvolaním sa na diplomata OSN o tom v noci nadnes informovala agentúra AP.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin odovzdal text zástupcom štyroch ďalších členov Bezpečnostnej rady OSN s právom veta - USA, Británie, Francúzska a Číny - na stretnutí, ktoré bolo neverejné, informoval diplomat pod podmienkou anonymity.

Ruský návrh podľa zdroja obsahuje určité časti západného a arabského návrhu. Teraz sa očakávajú rokovania s cieľom zistiť, či je možné vypracovať kompromisný text.

Západní diplomati uviedli, že ich cieľom je dosiahnuť dohodu všetkých 15 členov BR OSN na rezolúcii požadujúcej okamžitý a neobmedzený prístup humanitárnej pomoci do všetkých oblastí v Sýrii.

Čurkin odmietol text západnej a arabskej rezolúcie ako "politický".

Západný a arabský text kladie väčšinu zodpovednosti za humanitárnu krízu sýrskej vláde. Žiada, aby civilistom umožnili odísť z krízových miest a aby sýrske úrady umožnili prístup humanitárnej pomoci k ľuďom, ktorí ju potrebujú, cez línie konfliktu i cez hranice susedných krajín, najmä Turecka a Iraku.

Ak by požiadavky rezolúcie neboli splnené do 15 dní, BR OSN by podľa návrhu mala uvaliť na Sýriu nevojenské sankcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok