Opozícia chce vysloviť za emisie nedôveru Ficovi

SITA
4.2.2014 11:30

Trojica opozičných strán KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS chce do parlamentu predložiť návrh na odvolávanie premiéra Roberta Fica. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, opozičné strany sa dohodli, že dnes začnú zbierať podpisy pod odvolanie Fica.

Opozícia chce vysloviť za emisie nedôveru Ficovi
TASR

Je to reakcia na to, že dnes vládny Smer-SD zablokoval mimoriadnu schôdzu o predaji emisií počas vlády Roberta Fica v rokoch 2006 - 2010, keď hneď v úvode nezahlasoval za jej program. Meritum odvolávania podľa Freša bude o predaji emisií. „Odvolávanie pôjde v línii, že premiér kryje ľudí, ktorí na obchode s emisiami zarobili. Či sa premiér postaví na stranu ľudí alebo obchodníkov s emisiami,“ povedal Frešo. Podľa neho Fico, keď ide o emisie, sa vykrúca do roztrhania tela. Používa rôzne argumenty, nepríde na pôdu NR SR. Vyhýba sa diskusii. „Začali sme normálne. Navrhli sme bod do programu schôdze NR SR, aby vláda predniesla správu o emisiách. Keď to Smer zamietol, zvolali sme mimoriadnu schôdzu. Keď nám to zamietli, existuje ďalší bod, ktorý nám zamietnuť nemôžu a to je odvolanie premiéra,“ uviedol.

Podľa predsedu SDKÚ-DS nevidno ani stopu, že by sa premiér Robert Fico správal v prospech Slovenska. „Nedovolil vlastným straníkom, aby vláda musela konečne do parlamentu predložiť pravdu o emisiách. Fico je zodpovedný za predaj emisií, pretože za jeho vlády sa zmenil zákon, aby bolo možné predávať emisie nie priamo na burze, nie priamo štátom, ale aby to bolo možné predávať cez sprostredkovateľa,“ zdôraznil s tým, že za jeho vlády vtedajší minister životného prostredia Ján Chrbet navrhol zrušenie predaja. „Fico o tom nedal hlasovať a Chrbeta odvolal. Toto sme chceli rozkryť na mimoriadnej schôdzi parlamentu vrátane zoznamu, ktorý poskytla švajčiarska strana slovenskej polícii,“ povedal. Fico dnes podľa Freša hovorí o rôznych zoznamoch, ktoré kolovali v minulosti preto, aby nemusel vytiahnuť oficiálny. „Môžeme rozprávať o klebetách pred rokmi. Chceme vidieť verifikovaný zoznam od švajčiarskej strany,“ vyhlásil Frešo.

Fico sa pri kauze emisií správal podľa predsedu KDH Jána Figeľa vždy tak, aby napomáhal finančným vzťahom, teda kšeftu a robil všetky kroky proti tomu, aby sa vec zastavila, zvrátila alebo objasnila. „Odvolávanie ministrov, zmena zákona, aby mohla do obchodu vstúpiť neznáma garážová firma, odmietnutie diskusie v NR SR nás vedie k tomu, aby sme podporili návrh schôdze s cieľom vysloviť nedôveru Ficovi ako predsedovi vlády,“ povedal. Podľa neho Ficovi sa v minulosti podarilo zatlačiť kauzu na stranu SNS. „Je evidentné, že svojimi postupmi bol tým, ktorému záležalo, aby transakcia prebehla. Klub KDH podpismi preto podporí zvolanie schôdze,“ konštatoval.

Predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára zaujíma, koho premiér kryje, v koho záujme robí všetko, aby otázka emisií nebola otvorená v NR SR. „Nemáme inú možnosť, ako sa pýtať premiéra, koho kryje,“ povedal. Podľa Freša, ak by vláda predložila zoznam tých, ktorí sa mali na predaji emisií nabaliť, dal by sa prečítať za desať sekúnd a dalo by sa z neho vyčítať, či tam niekto zo Smeru je. „Keby tam nikto nebol, keby to bolo čisté a jasné, tak ten zoznam máme na pôde NR SR. Keď to skrývajú, je tam velikánsky problém,“ doplnil Frešo.

Vyšetrovatelia sa od roku 2009 zaoberali kauzou predaja slovenských emisných limitov garážovej firme Interblue Group. Slovensko jej v závere roka 2008, keď rezort životného prostredia ovládala SNS, predalo 15 miliónov ton emisných limitov AAU za približne 75 miliónov eur. Jednotková cena za tonu bola 5,05 eura. Kritici predaja vyčítajú jeho nevýhodnosť v porovnaní s okolitými krajinami, štát podľa nich v obchode prerobil zhruba 47 miliónov eur. Na jeseň 2013 vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci z dôvodu, že skutok nie je trestným činom. Envirorezort podal proti rozhodnutiu o zastavení kauzy sťažnosť, ale prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ju koncom roka 2013 zamietol. Polícia v januári potvrdila, že od justičných orgánov Švajčiarska prijala požadované materiály, išlo o výpisy z účtov, prevodné príkazy a výpisy k obchodným spoločnostiam. Dokumenty v súčasnosti analyzujú v trestnom konaní pre podozrenie z legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok