Protipovodňová stena bude chrániť ľudí pred spodnými vodami

SITA TA3
23.1.2014 18:45

Kolárovo, Komoču a Zemné bude chrániť protipovodňová stena, ktorú dnes dali do užívania. Je jednou z prvých na Slovensku, ktoré sa začali stavať v miestach, kde sú vodné hrádze vodných tokov oslabené.

„Osemtisíc ľudí z troch obcí bude môcť pokojnejšie spávať, pretože sme ľavú stranu hrádze rieky Váh utesnili a podzemné vody už nebudú prenikať do ich príbytkov a dvorov. Máme pripravených ďalších 559 miest na Slovensku, ktoré chceme takto postupne opraviť a zrekonštruovať,“ informoval minister životného prostredia Peter Žiga. Na 3,5-miliónovú investíciu išlo 80,85 percenta z Kohézneho fondu Európskej únie, 14,25 percenta hradil štát a päť percent Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. (SVP). „Pamätná doska, ktorú sme dnes odhalili na hrádzi pri Kolárove, bude pripomínať stavbu, ktorú nie je vidieť, keďže 4,6-kilometrová špeciálna betónová stena je zapustená do hĺbky 15 metrov, široká je 30 centimetrov a zhotovená bola technológiou bez výkopu, čiže tryskovou injektážou,“ upozornil generálny riaditeľ SVP, š.p. Marián Sopek.

Obce túto aktivitu privítali. Ako uviedla starostka Komoče Valéria Lukáčová, najväčší kus urobili práve pri ich obci „a pre ľudí to je aspoň trochu istota, takže teraz môžeme iba dúfať, že to pomôže, keď stúpne hladina rieky,“ dodala Lukáčová. Komoča spolu s okolitými obcami zažila veľké priesaky vody v rokoch 2009 a 2010, keď tu boli zaplavené polia, záhrady aj rodinné domy. V Kolárove by však potrebovali zrekonštruovať aj starú čerpaciu stanicu. „Bola postavená pred štyridsiatimi rokmi a odčerpávala vodu späť do Váhu, ale už je nefunkčná a prisľúbili nám ju ešte v tomto roku opraviť, tak veríme, že to tak aj bude a potom by sme už boli nadmieru spokojní,“ povedal primátor Kolárova Árpád Horváth.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok