Dubovcovú o policajnom zásahu nenechali na vláde hovoriť

SITA TA3
8.1.2014 12:48

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová dnes na vláde pri rokovaní o jej vyrozumení o nesúhlase so stanoviskom ministerstva vnútra k minuloročnému policajnému zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou, nedostala slovo.

Ako povedala, takýmto postojom sa z jej úradu môže stať papierový tigrík. Na vládu sa obrátila s vyrozumením, v ktorom nesúhlasila so stanoviskom ministerstva vnútra k porušeniu práv obyvateľov rómskej osady Budulovská v Moldave nad Bodvou. Podľa premiéra Roberta Fica nepostupovala Dubovcová podľa zákona o verejnom ochrancovi práv a nemala sa na vládu ani obracať. "Nemohla som predstaviť svoj materiál. Na základe nesprávneho právneho výkladu a na základe toho, že si niekto neprečítal podrobne vyrozumenie, vláda rozhodla ešte pred rozpravou o tom, že som postupovala tak, že som materiál nemala predložiť na vládu," povedala Dubovcová novinárom dnes po stretnutí s vládou. Ako vysvetlila, premiér Robert Fico v úvode povedal, že nepostupovala v súlade so zákonom, lebo sa obrátila na vládu. Podľa jej slov Fico ďalej uviedol, že nadriadeným orgánom polície je ministerstvo vnútra a nie vláda SR. "Lenže opakujem, že som mala dva nálezy. Jeden sa týkal polície, druhý opatrení, ktoré malo prijať ministerstvo vnútra a použila som všetky postupy, ktoré mi zákon umožňoval," vysvetlila ombudsmanka. Na vládu sa obrátila, lebo podľa nej ministerstvo nedodržalo zákonnú povinnosť a neinformovalo ju o prijatých opatreniach. Rezort vnútra nemá nadriadený orgán a tak ostáva jediná možnosť, a to obrátiť sa na vládu.

Minister vnútra a podpredseda vlády Robert Kaliňák po rokovaní vlády uviedol, že ombudsmanka postupovala v rozpore so zákonom. Nedodržala náležitý postup, podľa ktorého sa mala najskôr obrátiť na krajské policajné riaditeľstvo v Košiciach, vysvetlil minister. Dodal, že Dubovcová sa snaží z policajtov vytvoriť alibistov a chce, aby prehliadali porušovanie zákonov. Všetky jej obvinenia spojené s policajným zásahom v Moldave nad Bodvou totiž podľa Kaliňáka stoja na vymyslených výpovediach práve tých, čo porušovali zákon. Okomentoval to slovami, že je to zvrátené a Dubovcová robí politiku.

Dubovcová sa júnovým policajným zásahom zaoberala na základe podnetu. Výsledkom skúmania bolo, že polícia svojím postupom závažne porušila základné práva a slobody väčšieho počtu ľudí. Na základe toho sa podľa zákona obrátila na orgány verejnej správy, proti ktorým podnet smeroval. "Nenavrhovala som žiadne stínanie hláv, nehovorila som, kto je a kto nie je zodpovedný, ja som iba žiadala, aby štát prijal také opatrenia, aby sa podobné akcie vykonávali tak, aby bol o nich kamerový záznam," vysvetľovala Dubovcová. Ďalšou vecou bolo, aby sa aj na policajných oddeleniach robili záznamy zo zdržiavania predvedených osôb. Opatrenie vychádzalo zo zistenia, že v Moldave nad Bodvou zadržiavali viacerých ľudí pre zistenie ich totožnosti od 20:00 do 01:00. Podľa Dubovcovej to je v právnom štáte neprípustné.

Kompetencie ombudsmana sú podľa Dubovcovej v poriadku, ako však dodáva, treba pri nich prejaviť aj dobrú vôľu. "Je to otázka politickej kultúry a vnímania demokracie v právnom štáte," dodáva Dubovcová s tým, že sa k výsledkom jej činnosti v tomto prípade nepostavil ani jeden z orgánov tak, ako to je potrebné. Štát doposiaľ nedokázal preukázať, či polícia v osade postupovala v poriadku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok