Novoročný príhovor prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča

TA3 SITA
1.1.2014 13:38

Podľa Gašparoviča je dobré, keď v našom štáte pretrváva kritický duch a keď občania kriticky hodnotia rozhodnutia politikov. Politika sa podľa jeho slov nesmie riadiť mediálne pokriveným marketingom, ale musí vychádzať z pôvodnej myšlienky správy vecí verejných za širokej účasti občanov.

Veľmi sme si želali demokraciu, ale dnes, keď ju máme, ju nevieme zodpovedne využívať. Vo svojom poslednom novoročnom príhovore to vyhlásil prezident Ivan Gašparovič. "Využime naplno svoje základné politické právo voliť. Nedopusťme, aby vo voľbách za nás rozhodovala tzv. mlčiaca väčšina," povedal Gašparovič. Prezident v príhovore pripomenul, že v tomto roku budeme mať možnosť uplatniť svoje volebné právo trikrát - vo voľbách hlavy štátu, voľbách do Európskeho parlamentu a vo voľbách do orgánov miestnej samosprávy.

Podľa Gašparoviča je dobré, keď v našom štáte pretrváva kritický duch a keď občania kriticky hodnotia rozhodnutia politikov. "Ale niekedy sa mi vidí, že priveľmi podliehame akémusi sebabičovaniu. Nevidíme, a nechceme vidieť dnešný okolitý svet, v ktorom nemáme najhoršie postavenie," myslí si hlava štátu. Politika sa podľa jeho slov nesmie riadiť mediálne pokriveným marketingom, ale musí vychádzať z pôvodnej myšlienky správy vecí verejných za širokej účasti občanov.

Prezident tiež v príhovore bilancoval desať rokov v prezidentskom úrade a poďakoval všetkým, ktorí mu dôverovali. "Pomáhali ste mi aj v situáciách, keď sa niektorí pokúšali pošliapať ľudskú dôstojnosť prezidenta, keď ignorovali alebo úmyselne nepravdivo informovali o práci prezidenta. Rád opakujem - je pre mňa cťou, že som počas dvoch období mohol zodpovedne napĺňať vami zverený mandát," dodal. Nech podľa Gašparoviča iní objektívne hodnotia, či a ako sa v priebehu desiatich rokov jeho mandátu darilo napĺňať strategické ciele Slovenskej republiky. Ako doplnil, sám sa úprimne snažil, aby sa zachovala a rozvíjala štátnosť, aby sa darilo prekonávať zákernosti hospodárskej krízy a aby sa zvýšila vonkajšia a vnútorná bezpečnosť štátu a jeho občanov v našom priestore. Usiloval sa tiež o to, aby Slovensko požívalo vážnosť a uznanie a aby sa aj v časoch politických a sociálnych kríz zachovala politická stabilita. "Mám pocit, že sa mi to s Vašou podporou v značnej miere darilo," ukončil Gašparovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok