Identifikovali atentátničku z Volgogradu, počet mŕtvych stúpol na 16

TA3 TASR SITA
29.12.2013 11:17

Bombový útok v juhoruskom Volgograde, ktorý si vyžiadal najmenej 16 obetí, spáchala samovražedná atentátnička Oksana Aslanovová.

Identifikovali atentátničku z Volgogradu, počet mŕtvych stúpol na 16
SITA

Minister Lajčák odsúdil teroristický útok v Rusku

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák rezolútne odsúdil dnešný teroristický útok v ruskom Volgograde, ktorý si vyžiadal najmenej 18 mŕtvych a desiatky zranených. Uviedol to v sústrastnom telegrame ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi. "V mene Slovenskej republiky i v mene svojom mi dovoľte tlmočiť hlbokú sústrasť rodinám a príbuzným obetí," píše sa v telegrame, o ktorom agentúru SITA informovalo tlačové oddelenie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Minister Lajčák predstaviteľov ruskej vlády v sústrastnom telegrame ubezpečil, že Slovenská republika odsudzovala a odsudzuje všetky akty terorizmu kdekoľvek vo svete. "Sami sme sa pred dvoma dňami stali terčom aktu terorizmu v Afganistane, a dobre chápeme, aké zdesenie a aké pocity sprevádzajú okamihy bezprostredne po takomto ohavnom čine," napísal Lajčák.


Aslanovová bola na ruskom zozname hľadaných osôb od júna 2012. Jej telesné pozostatky odviezli z miesta explózie na odobratie vzoriek DNA.

Podľa servera LifeNews TV bola Aslanovová v minulosti dvakrát vydatá za militantov - obaja jej manželia však zahynuli násilnou smrťou. Údajne tiež bola blízkou priateľkou Naidy Asijalovej, ktorá stála za októbrovým útokom vo Volgograde. Zahynulo pri ňom šesť ľudí a vyše 30 utrpelo zranenia.
Dnešný výbuch otriasol budovou železničnej stanice vo Volgograde, asi 900 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, okolo 12.45 miestneho času. Atentátnička aktivovala nálož so silou rovnajúcou sa približne 10 kilogramom TNT pred detektormi kovu pri hlavnom vchode do staničnej budovy. Ničivú silu nálože znásobili klince a kovové predmety.

Úrady Volgogradskej oblasti podvečer potvrdili zvýšenie počtu obetí na 16, keď v nemocniciach zomreli ďalší dvaja zranení, uviedla televízia RT.

Podľa rôznych zdrojov utrpelo pri dnešnom útoku  zranenia 37 až 45 osôb. Osem z nich, vrátane deväťročného dievčaťa, previezli do nemocníc v kritickom stave. Smrtiaci výbuch vo Volgograde už odsúdil Biely dom, generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen i predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Na 15 mŕtvych a 42 zranených stúpol počet obetí samovražednej atentátničky, ktorá sa dnes ráno odpálila v budove železničnej stanice v juhoruskom meste Volgograd. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa hovorcu ruského Národného protiteroristického výboru Vladimira Markina atentátnička aktivovala nálož doplnenú klincami a kovovými predmetmi so silou rovnajúcou sa približne 10 kilogramom TNT v priestore pred detektormi kovu vo vnútri staničnej budovy.

"Keď samovražedná atentátnička zbadala v blízkosti detektora kovu príslušníka bezpečnostnej služby, znervóznela a svoje výbušné zariadenie aktivovala," uviedol Markin a dodal, že bezpečnostné prehliadky zabránili prípadnému oveľa väčšiemu počtu obetí, pretože stanica bola v čase výbuchu plná ľudí čakajúcich na viacero meškajúcich vlakov.

Na zázname z priemyselnej kamery snímajúcej vchod do stanice z náprotivnej budovy bolo vidno silný záblesk vo vnútri stanice a následne sivý dym, ktorý sa valil z rozbitých okien.

Prezident Vladimir Putin vyzval silové zložky, aby na zaistenie bezpečnosti prijali všetky potrebné opatrenia a nariadil  čo najrýchlejšie vyšetrenie prípadu. Putin zároveň prisľúbi bezbrehú pomoc obetiam a ich príbuzným.
Hovorca ministerstva zdravotníctva uviedol, že počet zranených dosiahol 42, pričom niektorých bolo nutné prepraviť letecky na ošetrenie do Moskvy. Medzi zranenými je aj deväťročné dieťa.

Prevádzku železničnej stanice prerušili len čiastočne, naďalej cez ňu prechádzajú diaľkové spoje.
Dnešný útok bol najhorším v Ruskom vnútrozemí od roku 2011, keď islamistickí extrémisti zabili na moskovskom letisku Domodedovo 37 ľudí.

volgo1.jpg
volgo2.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok