Betlehemské svetlo dorazilo na Slovensko

TA3 TASR
21.12.2013 12:46

Rakúski skauti ho odovzdali našim a tých teraz čaká dlhá cesta, aby tento symbol Vianoc rozniesli po celej krajine. Betlehemské svetlo očakávajú ľudia v 300 mestách a dedinách. Do akcie je zapojených niekoľko tisíc dobrovoľníkov.

Vlaky so skautskými posádkami od skorého rána rozvážajú Betlehemské svetlo

Vlaky so skautskými posádkami dnes od skorých ranných hodín rozvážajú Betlehemské svetlo po celom Slovensku. Po 20 hlavných i vedľajších železničných tratiach ho prinesú do 300 miest a obcí od Kútov na západe až po Čiernu nad Tisou na východe. Postupne tak na celom území SR budú v jednotlivých mestách zažíhať svetielka ako články reťaze, aby krátko pred polnocou vytvorili Reťaz svetla a symbolicky tak spojili celé Slovensko.

Na vlakových staniciach, kam počas dnešného dňa dorazí Betlehemské svetlo, už budú čakať skauti s lampášmi a až do Štedrého dňa ho budú roznášať v jednotlivých mestách a obciach do tisícok kostolov a farností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti. Budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, alebo ho doručia k ľuďom priamo domov. Betlehemské svetlo, ktoré je symbolom šírenia ľudskej lásky, porozumenia a nádeje, skauti roznesú aj do ďalších miest a okolitých dedín, ktoré nemajú vlakové spojenie, aby sa dostalo a prinieslo radosť čo najväčšiemu počtu ľudí. Veriaci i ďalší záujemcovia si ho môžu odpáliť v kostoloch a všade, kde ho skauti v tomto predvianočnom čase doručia.

Roznášanie Betlehemského svetla v predvianočnom období má na Slovensku už 24-ročnú tradíciu. Predstavitelia Slovenského skautingu svetlo prevzali spolu so zástupcami ďalších organizácií z vyše 20 krajín od rakúskych skautov pred týždňom, 14. decembra popoludní, na slávnosti v rímskokatolíckom kostole "Votivkirche" vo Viedni. Ešte v ten istý deň večer tento symbol lásky a porozumenia odovzdali v Prezidentskom paláci v Bratislave prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi s manželkou.

Skauti z Podtatranskej a Východoslovenskej skautskej oblasti 14. decembra v nočných hodinách Betlehemské svetlo odovzdali v Zakopanom poľským harcerom (skautom), aby ďalej putovalo cez celé Poľsko, pobaltské krajiny do Ruska až na ďalekú Sibír.

Prvé oficiálne odovzdanie Betlehemského svetla občanom v Bratislave sa uskutočnilo v nedeľu 15. decembra popoludní v Katedrále sv. Martina.

Od 19. decembra až do štvrtka 26. decembra 2013 si Bratislavčania môžu odpáliť plamienok z Betlehema aj v Primaciálnom paláci v centre mesta.

Dnes od 9.00 do 18.00 h bude Betlehemské svetlo k dispozícii aj v jednom zo stánkov na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Tento predvianočný darček pre všetkých záujemcov pripravila Mestská časť Bratislava - Staré Mesto v spolupráci so Slovenským skautingom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok