Prejav Roberta Fica na sneme strany SMER-SD v Nitre

TA3 SITA
7.12.2013 11:51

V priestoroch Divadla Andreja Bagara v Nitre sa koná snem strany Smer-SD. Pozrite si prejav premiéra a predsedu strany Roberta Fica.

Fico na sneme nepovedal, či bude kandidovať na prezidenta

Predseda Smeru-SD Robert Fico na nitrianskom sneme strany nepovedal, či bude v roku 2014 kandidovať na prezidenta SR. V prejave pred delegátmi len uviedol, že rozhodnutie o prezidentských voľbách bude kolektívnym rozhodnutím predsedníctva Smeru-SD. Viac ako v hodinovom prejave, ktorý predniesol bez saka v košeli s kravatou, uviedol, že Smer-SD musí mať v prezidentských voľbách vlastného kandidáta.

Podľa neho scenár týchto volieb je zrejmý. „Všetci proti Smeru a jeho kandidátovi. Program kandidátov je jednoduchý, poraziť kandidáta Smeru,“ povedal. Podľa neho ide o žalostný program . Smer-SD podľa Fica predstaví pred prezidentskými voľbami jasný program, čo očakáva vo vzťahu prezidenta k občanom, či zahraničiu.

Smer je podľa Fica silná a stabilná strana. „Oceňujem kolektívny duch vedenia strany pri boji s krízou. Smer má kolektívne vedenie,“ uviedol s tým, že žiadne rozhodnutie, ktoré prijme predsedníctvo k prezidentským voľbám, víťazstvo, alebo prehra v nich, nebude mať vplyv na stranu. Cieľom Smeru je podľa neho vyhrať parlamentné voľby v roku 2016. „Stabilita strany je daná nech by prišlo k akýmkoľvek zmenám. Máme všetky predpoklady, aby sme aj v roku 2014 aj 2016 boli úspešnou stranou. Smer má na to vyhrať aj ďalšie parlamentné voľby,“ vyhlásil. Strana však nesmie prepadnúť presvedčeniu, že úspech prichádza sám od seba.

Prvou prioritou pre Smer na budúci rok bude podľa Fica snaha, aby sa znížila do roku 2016 nezamestnanosť na priemer eurozóny. Druhá je tlak na rast miezd. Vláda chce pokračovať v boji proti daňovým únikom, aby mala financie na predchádzajúce dve priority. Odmietol tvrdenia, že rok 2014 bude prestávkou v konsolidácii a nasledujúci bude potom rok škrtov. Podľa neho je to proti politickej logike, lebo rok 2015 bude predvolebný.

Heslom dnešného slávnostného snemu Smeru-SD je „Stabilne a zodpovedne pre Slovensko." Minúty do začiatku snemu odrátavala časomiera. Snemovanie otvorili delegáti hymnou SR. Po nej sa ujal slova šéf parlamentu Pavol Paška, ktorý je predsedajúcim na sneme. „Za 14 rokov sa ušiel kus cesty,“ povedal s tým, aby si delegáti pripomenuli tých, ktorí zomreli za posledný rok . Následne ich zoznam premietli na plátne.

Na snem bolo pozvaných 445 delegátov. Z nich prišlo 395. Okrem nich prišlo aj 78 hostí. Na snem prišli ako hostia napríklad prezident Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár, líder odborového združenia KOVO Emil Machyna, predseda Zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky a viacerí zástupcovia zamestnávateľov.

Z Nitry informuje reportér Martin Linhart

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok