Varehu hospitalizovali a pojednávanie museli zrušiť

TA3 SITA
2.12.2013 12:37

Pre náhle zdravotné problémy museli dnes hospitalizovať v trenčianskej Nemocnici pre obvinených a odsúdených zemplínskeho veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu. Preto senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici zrušil na tento týždeň vytýčené termíny nového hlavného pojednávania s veľkopodnikateľom.

Nové pojednávanie sa malo zaoberať doplnením dokazovania v nadväznosti na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR o zrušení rozsudku nad zemplínskym veľkopodnikateľom z apríla tohto roku, ktorým senát ŠTS uložil Mikulášovi Varehovi jedenásť rokov odňatia slobody za podvody s DPH.

Zatiaľ nie je známe, ako dlho hospitalizácia a skúmanie zdravotného stavu Mikuláša Varehu v nemocničnom zariadení potrvá. Sudca zatiaľ nezrušil ďalšie termíny pojednávaní stanovené na 10. až 18. decembra. Nové hlavné pojednávanie sa má zaoberať iba listinnými dôkazmi, nie výsluchom svedkov, prípadne znalcov.

Známeho pána Zemplína senát ŠTS 18. apríla uznal za vinného zo spáchania pokračujúcich trestných činov skrátenia dane a poistného v súbehu s trestným činom neodvedenia dane z pridanej hodnoty vo veľkom rozsahu za fiktívne obchody s euroočkami a lykožrútmi. Odsúdil ho na jedenásť rokov odňatia slobody nepodmienečne a peňažný trest stotisíc eur. Súd sa stotožnil s názorom prokurátora, že obchody so 414 miliónmi lykožrútov a 55 miliónmi euroočiek boli nereálne, ekonomicky neefektívne a nerentabilné. Obchody boli iba na papieri so snahou získať daňové výhody.

Súd poukázal na to, že doklady predkladané na odpočet DPH a iné boli podvodné a nezodpovedali zákonu. Sudca poukázal na skutočnosť, že Mikuláš Vareha vytvoril v rámci svojich firiem „daňový raj“, keďže ich zaťažoval DPH vo výške 16, maximálne 17 percent. V prípade lykožrútov súd nemal pochybnosti, že išlo o vymyslený obchod. Lykožrúty ako krmivo sa v „medzifiremnom obchode“ spoločností zemplínskeho podnikateľa predávali za cenu diamantov, prípadne kaviáru.


Mikuláš Vareha sa voči verdiktu odvolal a Najvyšší súd SR rozsudok prvostupňového súdu zrušil. V odôvodnení odvolací senát uviedol, že záver o vine obžalovaného nižší súd vraj „oprel o dôkazy, ktoré neboli vykonané v súlade so zákonom“. Podľa NS nepostupoval Špecializovaný trestný súd v súlade so zákonom ani vtedy, keď nútil advokátov Mikuláša Varehu, aby boli prítomní na hlavnom pojednávaní pri vynesení rozsudku, hoci obžalovaný im zrušil plné moci na obhajobu pár dní predtým. NS ďalej konštatuje, že „súd prvého stupňa pochybil, keď neumožnil, aby záverečnú reč predniesol novozvolený obhajca a v dôsledku tohto nezákonného postupu ani obžalovaný záverečnú reč nepredniesol“.


V marci 2014 sa končí Mikulášovi Varehovi zákonná lehota väzby. Ak dovtedy súdy právoplatne neuzavrú jeho prípad, zemplínsky veľkopodnikateľ sa dostane na slobodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok